L'equip d'estudiants de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) Dynamics ha estat del 26 al 29 d'abril a la Universitat de Bath, al Regne Unit, convidats pel que actualment és el millor equip del Formula Student del seu país, el Team Bath Racing.

Que és la Formula Student?

Formula Student és la competició automobilística en l'àmbit universitari més reconeguda a nivell mundial celebrada anualment en circuits d'arreu del món on es reuneixen gran quantitat d'equips universitaris de diverses nacionalitats.

L'objectiu d'aquesta competició és inspirar i formar estudiants d'enginyeria emprenedors i innovadors animant-los a dissenyar i construir un monoplaça per competir contra equips d'altres universitats en unes proves que avaluen el comportament dinàmic del vehicle i també aspectes sobre la gestió del projecte.

Cada any, gairebé 500 equips de tot el món comencen el repte de dissenyar un prototip que acabarà sent un monoplaça de competició real. Durant el procés, els equips no només hauran d'utilitzar les seves habilitats tècniques, sinó que hauran de desenvolupar les seves habilitats de negoci i de treball en equip.

Formula Student permet realitzar un projecte d'enginyeria real complementant els estudis acadèmics i adquirint una experiència molt valuosa en aspectes de disseny, fabricació, gestió del projecte, treball en equip, recaptació de fons i comercialització del producte.

La competició és formada per proves estàtiques i proves dinàmiques. En les proves estàtiques els equips han de presentar el seu vehicle i defensar el desenvolupament del projecte, mentre que en les proves dinàmiques es posa a prova el rendiment i comportament del vehicle a la pista.

Qui són l'equip Dynamics UPC Manresa?

Dynamics és un equip d'estudiants universitaris d'enginyeria de la UPC de Manresa que es va fundar el curs 2015-16. L'equip d'enguany està format per 34 membres, un equip multidisciplinar que es va renovant cada curs degut a la finalització dels estudis d'alguns dels seus membre i a la incorporació de nous estudiants.

Aquesta temporada competiran a la Formula Student Netherlands i la Formula Student Spain. Serà el tercer any que participin als circuits de la Formula Student, enguany amb el seu cotxe DYN-03, en el estan treballant durant aquest curs.

El projecte de Dynamics es pot dur a terme gràcies a la col·laboració d'empreses del sector, institucions i altres patrocinadors.

La visita a la Universitat de Bath i el Team Bath Racing

L'equip Dynamics UPC Manresa va ser convidat al Regne Unit per l'equip de Formula Student de la Universitat de Bath, amb l'objectiu de compartir una jornada conjunta d'intercanvi de coneixements, tant tècnics com organitzatius.

El Team Bath Racing, actualment el millor equip de Formula Student del Regne Unit, està format per estudiants d'enginyeria de la Universitat de Bath. Si bé alguns estudiats s'involucren en l'equip des del seu primer any de carrera, no és fins al 3r o 4rt any que formen part del primer equip (Class 1). De fet, elaboren un treball escrit com a part del Bath's Mechanical Engineering Group Business & Design Project (GBDP), que comptabilitza un 20% de la nota final. És llavors quan porten aquest treball a competir a l'esdeveniment de la Class 2 Formula Student a Silverstone, una mena de segona divisió de la Formula Student al Regne Unit.

A la Universitat de Bath s'imparteixen diferents graus d'enginyeria, i en especial el grau d'automoció, molt semblant al que s'ha iniciat aquest curs 2017-18 a la UPC a Manresa. Ambdós graus atrauen a nombrosos estudiants d'arreu del territori nacional.

Durant la seva estada, els estudiants de la UPC de Manresa han rebut una cordial benvinguda tant pel professorat com pels estudiants de la Universitat de Bath. En el decurs de la jornada, es van realitzar les presentacions dels equips, per celebrar posteriorment una sessió de diàleg, on es van intercanviar coneixements i experiències d'enginyeria aplicades als seus projectes. Després del dinar conjunt, els estudiants de la UPC de Manresa van tenir el privilegi de visitar al detall totes les instal·lacions del centre, referents a nivell mundial, que compten amb el Powertrain and Vehicle Research Centre (PVRC) on es duen a terme investigacions, premiades internacionalment, centrades en millorar l'eficiència i les emissions dels motors dièsel i de gasolina.

Finalment, la bona interacció entre els estudiants també es va posar de manifest a la seva zona de treball on van poder centrar-se en els seus respectius departaments tècnics (Powertrain, Aerodynamics, Electronics, Dynamics i Frame) per tal que ambdós equips sortissin beneficiats per l'intercanvi d'idees. En acabar la trobada, els estudiants de la UPC de Manresa van obsequiar els estudiants amfitrions amb dues samarretes i menjar típic de Catalunya com a mostra de gratitud. Els membres de Dynamics UPC Manresa també van rebre marxandatge de l'equip

anglès.

També es va visitar el campus de la Universitat de Bristol, especialment l'edifici d'enginyeries industrials i el d'enginyeria electrònica, amb graus similars als que es realitzen a Manresa.

L'esdeveniment, organitzat per la professora Montserrat Alsina (qui va donar a conèixer l'equip de Dynamics durant l'estada l'any anterior a les universitats visitades), no hauria estat possible sense el suport de la direcció de la UPC Manresa i l'ajuda econòmica d'empreses col·laboradores, interessades en els estudiants i futur de la universitat de Manresa.