Els avis esclaus són aquells que cuiden dels néts perquè es veuen obligats a fer-ho i no tenen capacitat de posar límits a les demandes dels fills. Només un 12,6% dels avis que tenen cura dels seus néts diuen que són ells qui ho decideixen. Aquestes són dues de les conclusions de l'estudi 'La figura dels avis i les àvies esclaus a Catalunya' realitzat per l'associació Siena, amb seu a Manresa, per encàrrec del Grup Mémora a través de la seva Fundació i presentat a FiraGran que se celebra a Barcelona fins dissabte.

Gairebé la meitat de les persones majors de 60 anys d'edat creu que existeix la figura dels avis esclaus. Es tracta d'un fenomen que es produeix en els avis i àvies cuidadors que donen suport i cuiden dels seus néts de manera no voluntària, perquè es veuen obligats a fer-ho, sovint per la demanda dels fills, i que no tenen capacitat per posar límits.

Així s'extreu dels resultats de l'estudi 'La figura dels avis i àvies esclaus a Catalunya' elaborat per l'Associació Serveis Integrals per a l'Envelliment Actiu (SIENA) i promogut per Mémora, a través de la seva Fundació, amb el suport de FiraGran. L'informe s'ha presentat avui, coincidint amb l'obertura de FiraGran 2018, el 20è Saló de les Persones Grans de Catalunya que obre les portes fins el dissabte 26 de maig a les Drassanes de Barcelona.

L'estudi, en el qual hi han participat 750 persones majors de 60 anys de Catalunya -el 86,3% són avis-, assenyala que el 48,6% de persones enquestades creu que el fenomen de l'avi esclau existeix. Per contra, el 38,3% nega l'existència d'aquest fenomen i al·lega que tenir cura dels néts és un regal.