Sirenes, víctimes, escuma, policies, bombers, sanitaris? i un atemptat terrorista. Dissabte, els alumnes del Màster d'Emergències Extrahospitalàries i del Curs d'Incidents de Múltiples Víctimes i Catàstrofes de la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa) es van posar a prova amb la simulació d'un atemptat amb múltiples víctimes a la plaça Cívica del campus.

L'objectiu principal de l'activitat era aconseguir salvar el màxim nombre de persones amb els coneixements apresos a l'aula, però també fer desbordar els alumnes.

D'aquesta manera en una situació real «recordaran tots aquells errors comesos i els serviran com a aprenentatge», va destacar Susana Simó, coordinadora del curs. A banda de la formació a l'aula és necessari que l'alumnat experimenti una situació vivencial perquè puguin estar el màxim de preparats possible.

Més de 150 participants

150 persones, entre elles 43 alumnes -la majoria infermers, metges, socorristes, tècnics sanitaris i, com a novetat d'aquest any, 13 bombers-, 15 policies i 70 voluntaris fent de víctimes van participar en la 12a edició del simulacre d'emergències que enguany se centrava en un cas d'atemptat terrorista, amb dues persones armades i una furgoneta en una festa de l'escuma. Al cap de dues hores i mitja de simulacre, i després de diverses dificultats per als participants, el resultat va ser de 8 morts i 49 ferits -ficticis- de diversa consideració.

La Policia Local, els Mossos d'Esquadra i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) també van participar com a docents, i l'actuació va tenir la col·laboració de Protecció Civil, Creu Roja Manresa, Transport Sanitari de Catalunya i l'empresa de restauració Diesa.

A la Catalunya Central, i a Manresa en particular, els casos d'emergències més freqüents són els incidents de múltiples víctimes (IMV), és a dir, accidents de trànsit amb diversos integrants en els vehicles. Altres situacions que fan els serveis d'emergència estan relacionades amb ensorraments d'estructures físiques amb persones a l'interior i incendis forestals o en habitatges. En ocasions puntuals, també es fan actuacions relacionades amb tòxics químics, on les empreses ja tenen els seus protocols d'actuació, i a les mines de Sallent, on «cada any els serveis d'emergència hi van a causa d'algun ensorrament o incendi».