La precarietat en què es troba l’edifici del Museu de Manresa, amb obres a mig fer que estan aturades i problemes en l’estructura de l’edifici que han obligat a tancar bona part de les dependències de l’equipament, ha fet decidir a l’Ajuntament de Manresa traslladar l’espai d’acollida dels pelegrins del Camí Ignasià a l’Espai 1522 de la plaça Fius i Palà. Les obres a l’edifici del Museu, amb la nova sala d’acollida dels pelegrins inclòs, era un dels projectes estrella d’aquest mandat, amb un pressupost d’1,3 milions d’euros.

La proposta l’ha posat damunt la taula la regidoria de Turisme. Ho va anunciar el seu responsable, Joan Calmet, a l’últim Consell Municipal de Turisme, un òrgan de participació format pel govern municipal, els grups de l’oposició i agents del sector. Abans que es faci el trasllat, però, s’ha de fer una intervenció menor al mateix Espai 1522 per resoldre uns problemes d’humitat. És previst que la iniciativa es posi en marxa aquest mateix estiu.

Al Consell Municipal de Turisme Calmet, acompanyat pel gerent de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Albert Tulleuda, va anunciar que proposarà el canvi perquè el «Museu està en una situació precària». Va afirmar que no es pot fer bé la feina «perquè l’equipament no està en condicions». Seria una situació temporal fins que es desencalli la situació de l’edifici municipal. Els serveis que hi ha com dutxes i lavabos continuaran operatius, però el pelegrí que arribi a Manresa haurà d’anar a signar el segell que acredita que ha fet el recorregut del Camí Ignasià a l’Espai 1522. Segons Calmet, pel volum de pelegrins que arriba actualment no es generaran problemes.

Tulleuda va recordar que tant a l’Espai 1522 com al carrer del Balç o a l’Oficina de Turisme de la plaça Major els pelegrins podran rebre informació. El que es fa a l’espai d’acollida és segellar l’acreditació que deixa constància que s’ha recorregut el Camí Ignasià. També es pot aconseguir a la Cova de Manresa.

Per al responsable de Turisme i Fires de Manresa derivar-los cap a l’Espai 1522 també canalitzarà gent al centre de Manresa. Precisament aquest era un dels objectius d’aquest espai que es va ubicar a l’edifici del teatre Conservatori aprofitant les restes de l’antic convent de Sant Domènec. Es va inaugurar el desembre del 2015. L’any següent va rebre gairebé 8.000 visites.

Les obres al Museu van començar l’estiu del 2016. A l’ala sud, la que dóna al carrer de Viladordis, es va habilitar la sala d’acollida per oferir un punt de rebuda i de descans per als pelegrins. També una de polivalent al costat amb la idea de fer-hi activitats relacionades amb el projecte Manresa 2022.

Les coses es van començar a tòrcer el desembre d’aquest any, quan un esfondrament parcial al sostre del Museu a l’ala oest, la que dóna a la plaça de Sant Ignasi, va obligar a tancar bona part de l’edifici per revisar-ne l’estructura. Posteriorment el mes de març passat l’Ajuntament va anunciar que rescindia el contracte d’obra amb l’empresa que feia els nous accessos al Museu per incompliment de terminis. La situació continua igual i tot està parat.