L’Ajuntament de Manresa ha iniciat una campanya per promoure la compra i el consum de productes agraris locals produïts per productors de la comarca del Bages o en municipis veïns fins a un radi màxim de 40 quilòmetres.

Hi participen 38 botigues i 76 productors, 13 dels quals són de Manresa. A partir d’ara en aquests comerços hi haurà un cartell en el qual hi ha el lema «Aquí productes locals». I a l’interior, unes etiquetes descriuen de quin producte es tracta, el productor i la seva procedència.

La campanya s’ha presentat aquest dijous. Segons el regidor de Participació i Entorn Natural, Pol Huguet, es porta a terme amb la voluntat d’influir primer en el consumidor perquè triï conscientment productes de proximitat i qualitat. Això ajuda a un desenvolupament sostenible, una reducció de l’emissió de gasos contaminants i pot afavorir l’ocupació.

Per a Huguet, si els consumidors prioritzen aquests productes els comerços també canviaran les seves ofertes per tenir-ne més, i en sortiran beneficiats els productors locals. És un cercle.

Els comerços adherits a la campanya i els productes de proximitat de què disposen es poden consultar a la pàgina web www.manresa.cat/producteslocals. És una peça clau de la campanya, ha explicat Huguet, ja que permet fer cerques per producte, per productor i per comerç. La pàgina web s’anirà actualitzant a mesura que més comerços i productors s’afegeixin a la iniciativa.

L’Ajuntament també facilitarà als establiments adherits una llista de productors i contactes perquè hi puguin establir relacions comercials.

La campanya vol ser permanent, i es complementarà amb diverses accions «per mantenir-la viva». De moment ja s’ha programat una trobada entre productors locals i comerços per promoure possibles lligams comercials. Se celebrarà el pròxim 18 de juliol i s’ha organitzat juntament amb al Rebost del Bages, una iniciativa promoguda pel Consell Comarcal del Bages amb el suport de la Diputació de Barcelona per impulsar a la comarca la producció agroalimentària de qualitat, donar a conèixer les elaboracions artesanes i promocionar la recuperació de varietats autòctones locals. Entre els seus objectius també hi ha impulsar una gastronomia que reflecteixi la particularitat del caràcter del territori a través dels seus productes.

L’acció per promoure els productes de proximitat i de qualitat s’ha iniciat en comerços, però és previst que més endavant es pugui ampliar al món de la restauració.

Per a Huguet, a Manresa i al Bages hi ha una notable producció de tots tipus de productes agraris, però «hi ha molt potencial i encara pot créixer més», fet que la campanya vol incentivar.