El Museu Comarcal de Manresa, a l'antic col·legi de Sant Ignasi, fa sis mesos que té la major part de les seves sales d'exposicions tancades al públic per problemes en l'estructura de l'edifici, que el fan insegur. La situació s'ha vist agreujada per la paralització de les obres per fer els nous accessos.

En aquest mig any el Museu ha passat de ser un equipament mimat, amb una inversió prevista d'1,3 milions d'euros per dignificar-lo, a quedar sol i abatut. No hi ha data per a la seva reobertura. La previsió del govern municipal és anar-lo reobrint per fases i que es faci ja amb la nova museïtzació prevista per convertir-lo en un museu referencial del Barroc a Catalunya. Abans d'això, però, s'haurà de fer una pausa per redefinir el projecte inicial, revisar tot el que s'ha fet fins ara, el que s'hi ha invertit, tot el que queda pendent i quant costarà.

Les penúries al Museu van començar el novembre passat. La caiguda d'un fals sostre a l'ala nord, la que dóna a la Via de Sant Ignasi, va deixar al descobert que els forjats que aguantaven l'estructura estaven en mal estat. Tant, que l'Ajuntament va decidir tancar l'edifici. Només se'n va salvar la planta baixa, on hi ha la recepció, la imatgeria i sales d'exposicions temporals; l'Espai Memòries i la sala Antoni Viladomat. Les exposicions permanents estan tancades al públic des del 2 de desembre passat.

«Ara mateix la prioritat és reforçar els sostres» i garantir l'estructura de l'edifici, ha explicat a aquest diari el regidor d'Urbanisme, Marc Aloy. Per fer-ho es va encarregar una diagnosi dels forjats. S'han analitzat 400 bigues i s'està estudiant el projecte i el cost que tindrien les obres.

Els treballs s'haurien de fer en paral·lel als nous accessos, que és d'on també plora la criatura. L'Ajuntament va iniciar el febrer l'expedient per rescindir el contracte a l'empresa constructora que feia la nova entrada a l'edifici del Museu de Manresa «pel retard enorme en els terminis d'execució», segons Aloy. Els nous accessos havien d'estar fets el desembre, i l'incompliment de terminis podria fer perillar algunes subvencions de la Generalitat perquè no es podrien justificar.

En el moment que es va fer pública la rescissió del contracte l'empresa va negar que fos l'única responsable del retard i que podria reclamar responsabilitats a l'Ajuntament. Per a Aloy, en canvi, el desitjable seria arribar a un acord per no dilatar més el procés. Ara l'informe del cas és a mans de la comissió jurídica de la Generalitat, que ha d'emetre un dictamen abans de dos mesos. Fins llavors no es faria efectiva la rescissió.

La previsió de l'Ajuntament és que passat l'estiu es puguin licitar les obres que falta fer, i que es duguin a terme paral·lelament als treballs per reforçar l'estructura de l'edifici. «Si tinguéssim els diners ho faríem de cop», segons Aloy. Per això la idea és que el Museu Comarcal vagi obrint les seves sales d'exposicions per fases, a mesura que avancin les millores.

Les obres al Museu de Manresa van començar el juliol del 2016 amb l'objectiu de dignificar l'edifici, racionalitzar el seu ús, fer noves sales d'exposicions, convertir-lo en referent del Barroc a Catalunya i ser, també, el punt d'acollida dels pelegrins del Camí Ignasià. Aquest espai ja s'ha fet, però ara es traslladarà al centre de la ciutat a causa de la precària situació de l'equipament. També s'ha rehabilitat el claustre amb la idea que sigui un espai públic i obert de la ciutat. Falten els accessos, que estan a mig fer. El total de la inversió a l'edifici puja a 1,3 milions d'euros.