El juny de fa dos anys, Manresa va estrenar el Parc del Secà, tretze hectàrees de terreny que el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, responsable del Parc Ambiental de Bufalvent, va comprar i va convertir en un espai obert a la ciutat. Situat entre l'abocador i el polígon de Bufalvent, es caracteritza pel paisatge de l'horta de secà. Les generoses pluges d'aquest any, però, n'han canviat la cara, i el color torrat que dóna personalitat a l'espai s'ha transformat en un verd intens.

El Parc del Secà té tres itineraris adequats i senyalitzats; el camí de les oliveres, el camí de la timoneda i el camí dels ametllers. Cada un té aproximadament 1 quilòmetre de recorregut lineal i estan interconnectats per tal que, a l'hora de retornar cap al punt d'inici, es pugui fer un itinerari diferent. El punt d'accés és pel carrer Pau Miralda, del polígon de Bufalvent, on s'ha habilitat una zona com a aparcament. Durant els recorreguts es pot veure el paisatge de l'entorn des d'una situació elevada, tenir vistes de les instal·lacions del parc ambiental, i caminar entre conreus de secà (vinya, oliveres o ametllers), barraques de vinya, canals de pedra per recollir les aigües, tines d'aigua i veure restes geològiques. Els diferents punts d'interès estan senyalitzats.Premi per al consorci

En el marc de la fira ViBa, celebrada recentment, un dels premis Viu la Pedra Seca de la DO Pla de Bages va ser precisament per al consorci pel projecte del Parc del Secà, que ha convertit «el patrimoni de pedra seca i l'agricultura del secà en un recurs pedagògic i de lleure». El premi va ser entregat a Ricard Jorba, el seu gerent.