La Plataforma d'Afectades per la Hipoteca (PHAC) de Manresa ha alertat que l'escola popular que l'entitat va posar en marxa l'octubre del 2016 al carrer Sobrerroca de Manresa està en perill. L'equipament és en un bloc d'habitatges de la Sareb, el banc dolent creat per gestionar productes tòxics procedents de la crisi immobiliària, i que la PAHC va ocupar.

Als 4 pisos del bloc s'hi van reallotjar famílies. Els baixos es van destinar a fer-hi una escola, que actualment atén 58 nens i nenes que hi van a fer activitats escolars. El pròxim 17 de juliol se celebrarà una vista als jutjats de Manresa en la qual es reclamen tres blocs d'habitatges ocupats per la PAHC. Són a la nova Parada, al Gaudí, propietat del BBVA, i l'esmentat edifici del Sobreroca. Entre tots hi viuen un centenar de persones.

La PAHC va anunciar ahir que, «sigui quina sigui la sentència, no marxarem» de l'escola popular, coneguda també per l'Escoleta. Segons va explicar la voluntària de l'equipament Nora Miralles, no és un «actiu tòxic, al contrari. Era un local que estava en runes, trinxat, i que gent a títol individual i de forma autogestionada vam convertir en un espai on hi ha vida». Per ampliar-lo i millorar-lo es va fer un Verkami que en pocs dies va aconseguir 15.000 euros, «una mostra que no és un projecte aïllat, sinó que té suport».

Per al responsables de l'Escoleta es tracta d'un espai «comunitari que considerem imprescindible per al Barri Antic». Per aquest motiu, i davant el perill que es perdi l'equipament, han convocat una manifestació el pròxim 5 de juliol que sortirà a 2/4 de 8 del vespre de la Plana de l'Om. «Convoquem entitats i espais del barri que treballen amb infants i joves, i també associacions veïnals i tota la gent, que sabem que és moltíssima, a qui agrada aquest projecte». També han previst omplir de banderoles de l'Escoleta el Barri Antic.

Encarna Martínez, mare de dos nens que van a l'Escoleta, va assegurar que es tracta d'un «lloc que ens ha enriquit la vida. Per això no voldria que desaparegués».

Miralles va assegurar que voldrien rebre el suport de l'Ajuntament de Manresa. «Esperem que, en ser un equipament comunitari, es posicioni al nostre favor».

La PAHC està preparant diverses accions per fer front a l'ofensiva judicial de la Sareb i del BBVA per recuperar tres dels 7 blocs que la plataforma ha ocupat els dar-rers anys a Manresa per allotjar famílies que no tenien accés a l'habitatge.