Promoure l'acollida de les persones migrants i refugiades, la pau i el diàleg. Aquest és el crit d'atenció que han fet un centenar de sirians d'arreu d'Europa, alguns d'ells refugiats, que ahir al capvespre van arribar a Manresa després de fer part del Camí Ignasià. Primer van recórrer diversos trams de la ruta pel País Basc i Navarra, i els últims dies han fet el recorregut a peu de Lleida a Manresa.

La iniciativa forma part de la campanya Camins de l'Hospitalitat que promouen entitats socials dels jesuïtes. Ahir van fer el recor-regut de Montserrat fins a Manresa. Abans d'entrar a la ciutat es van reunir tots a la torre Santa Caterina per creuar el Pont Vell i entrar en grup a la Cova, on van ser rebuts pel superior, pare Lluís Magriñà. Avui és previst que viatgin a Barcelona.

A la caminada s'hi va poder afegir qui va voler per compartir la ruta amb els sirians. La idea és que «fer camí junts et porta a conèixer els altres i cauen els prejudicis», va remarcar ahir el jesuïta Quim Pons, un dels coordinadors de la proposta. Va remarcar, també, que fugen de l'etiqueta de refugiats. «El que volen senzillament és començar una vida nova».

La iniciativa és d'un moviment de sirians de diversos països d'Europa que ja ha dut a terme caminades d'aquest tipus a Alemanya i Àustria, tal com el jesuïta Frans van del Lugt duia a terme a Síria per aprofundir en el diàleg inter-religiós fins que va ser assassinat per Estat Islàmic. És el primer cop que es fa a Catalunya.

Camins de l'Hospitalitat s'ha dut a terme a diferents punts de l'estat com Madrid, Canàries, Andalusia o Galícia, i es calcula que hi han participat més de 2.000 persones que han fet al voltant de 30.000 quilòmetres. L'objectiu és caminar per recollir el màxim nombre d'adhesions per reclamar als governs la cooperació i l'acollida de les persones refugiades. Denuncien que «el Mediterrani continua sent la frontera més mortífera del món», i que la guerra de Síria «és una ferida que continua sagnant».