La facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) va reunir divendres 200 metges de primària en una jornada per formar-los i actualitzar coneixements sobre com fer i interpretar ecografies.

No tots els centres d'atenció primària tenen ecògrafs, però cada cop n'hi ha més, a mesura que els professionals es formen en aquesta tècnica. Segons la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, fer un diagnòstic ecogràfic a primària ajuda a fer un cribratge i un diagnòstic precoç de determinades patologies, redueix la incertesa per als pacients i evita derivacions cap als especialistes o noves exploracions complementàries.

A això hi ha ajudat que les noves tecnologies han permès que els aparells siguin més petits i fàcils de transportar i utilitzar. En determinats casos fins i tot es poden fer al domicili del pacient.

Les patologies més prevalents i susceptibles de ser valorades a primària mitjançant un ecògraf són els còlics, les referents a la massa abdominal, proves hepàtiques o dolors a l'espatlla.

Segons el grup Ecografia Clínica a l'Atenció Primària, un dels organitzadors de la jornada de formació, entre el 82% i el 93 % dels pacients a qui s'ha fet una ecografia a la consulta del metge de capçalera no necessiten cap més prova ni cap derivació a l'especialista. Això pot ajudar a reduir les llistes d'espera. Es calcula que es podrien evitar el 52 % de les derivacions al servei de diagnosi per la imatge.