Classes dels cursos universitaris de 9 a 12 del matí, un acte destacat al migdia sobre temes d'actualitat amb personatges rellevants, debats a les 4 de la tarda, cinefòrum a les 6 i un concert per tancar la jornada. Aquest és l'esquema del programa d'activitats que han presentat avui els responsables de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) que es farà a Manresa del 5 al 10 de juliol.

Aquest migdia se n'ha fet la presentació, en un acte a l'institut Lluís de Peguera, amb la intervenció de Valentí Junyent, alcalde de Manresa; Josep Oliveras, vicepresident de la UCE Manresa; Joan Maluquer, gerent i secretari de l'equip rector de la UCE; i Josep Sinca - President de Gest!

La UCE, que té lloc a Prada (el Conflent) cada mes d'agost des de 1968, arriba enguany també a Manresa coincidint amb el seu 50è aniversari i amb el fet que la ciutat és al 2018 la Capital de la Cultura Catalana.

El rector de la Universitat de Glasgow, Aamer Anwar, també advocat defensor de l'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí, serà l'encarregat de fer la lliçó inaugural el dia 5 de juliol, a les 12 del migdia, a l'Institut Lluís de Peguera, que serà l'escenari de les activitats acadèmiques de la UCE Manresa coincidint amb la commemoració del 90è aniversari del centre.

Anwar encapçala la llista de personalitats que durant aquests dies passaran per la capital del Bages, entre els quals hi haurà destacats polítics, experts reconeguts en diferents matèries i altres personatges de diversos àmbits, alguns encara pendents de confirmació. Com a acte de cloenda, és previst que se celebri una activitat vinculada amb l'Any Fabra, amb motiu del 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra, amb la presència prevista de la catedràtica emèrita Teresa Cabré, que precisament va estudiar a l'institut Lluís de Peguera de Manresa.

Les activitats de la UCE es traslladaran a la tarda a l'Espai Plana de l'Om. A les 4 de la tarda hi haurà debats i diverses projeccions, que donaran pas a un cinefòrum a partir de les 6 amb la participació de noms destacats en cada una de les temàtiques que es tractin. La llibreria d'Isabel Coixet obrirà un debat sobre el llibre en català el divendres 6 de juliol. L'endemà, dissabte 7, Incerta glòria d'Agustí Villaronga donarà peu a un intercanvi d'opinions sobre si la guerra civil espanyola és una qüestió no resolta.

Diumenge, dia 8, es presentarà el documental sobre els fets de l'1 d'octubre amb l'assistència del seu productor, Jaume Roures. I el dilluns 9 tindrà lloc una sessió de curtmetratges per reflexionar sobre la problemàtica del cinema en català. En aquestes sessions, les persones matriculades tindran prioritat, si bé seran obertes al públic en general si queden places lliures.

Les jornades de la UCE a Manresa acabaran cada dia amb un concert a la Plaça Major, a partir de les 10 del vespre. Obrirà el foc dijous, dia 5, Projecte Mut; i seguiran La Vella Dixieland, divendres; Gossos, dissabte; Txell Sust i Gemma Humet, diumenge; i Guillem Albà i la Marabunta posaran el punt i final a aquests concerts dilluns. Tots aquests espectacles seran gratuïts i oberts a tothom, s'hagi o no matriculat a l'UCE.

A banda de les activitats esmentades, hi haurà també algunes visites turístiques a Manresa i a altres indrets de la comarca del Bages. També és previst que hi hagi la presència de dirigents polítics, que s'aniran confirmant en funció de les seves agendes.

Les persones que s'hi vulguin inscriure poden consultar el programa de cursos i emplenar el formulari de matrícula a la web de la UCE Manresa (www.uce.cat). Els preus per assistir a tots els actes del programa són els següents: 120 euros els majors de 26 anys, 66 euros els joves de 15 a 25 anys, i 36 euros els que tinguin fins a 14 anys.

El cartell de la 50a edició de la UCE és obra del prestigiós artista català Jaume Plensa i porta com a lema un vers de Miquel Martí i Pol que fa referència als fets que ha viscut Catalunya recentment: "I tanmateix, la remor persisteix".

La Universitat Catalana d'Estiu a Manresa neix de la col·laboració de la Fundació UCE amb l'Associació de Professionals Sèniors al Servei del Territori, Gest!, entitat impulsora d'aquesta iniciativa, i compta amb el suport de l'Ajuntament de Manresa.

En la presentació d'aquest migdia, el vicepresident de la UCE Manresa, Josep Oliveras, ha remarcat que la celebració de la UCE a Manresa és "molt especial, perquè està vinculada a la capitalitat de la cultura catalana de Manresa, està lligada al 50è aniversari de la UCE a Prada i també al 90è aniversari de l'institut Lluís de Peguera".

Per la seva banda, Joan Maluquer, ha explicat que la celebració de la UCE a Manresa el juliol ha permès que alguns ponents que mai no poden ser presents a Prada, que cada any es fa a l'agost, sí que podran ser a Manresa, com ara "dos professors que treballen a Austràlia o el catedràtic Guillem López Casasnovas". Maluquer ha explicat que "sobre la UCE, sovint surten a la premsa debats o declaracions, però la nostra base és acadèmica. La UCE permet convalidacions de crèdits, tenim el suport de la Xarxa Vives d'Universitats, i la nostra raó de ser és enfocar uns estudis des d'un punt de vista de Països Catalans". El mateix ha recordat que als plans d'estudis universitaris, hi ha assignatures que no hi apareixen, com ara les vinculades a la història del pensament català: "això és preocupant des del punt de vista de país. Doncs això es fa a Prada. I ara a Manresa. Nosaltres tenim una agilitat que no és possible en les universitats convencionals, i això ens permet oferir aquests continguts."

Maluquer també ha explicat que comença a produir-se un "efecte Prada", i és que algunes entitats aprofiten que es fa l'UCE per dur a terme activitats paral·leles. Per exemple, la federació d'entitats de cultura popular han muntat, el dissabte dia 7, una jornada complementària a les activitats oficials de l'UCE, sota el títol "l'associacionisme davant les noves formes de comunicació: les entitats en els temps del Whatsapp". "Això és bo perquè enriqueix el programa, i portarà gent que potser no vindria pels cursos, però sí per una activitat paral·lela concreta", ha dit Maluquer.

Al seu torn, Josep Sinca, de Gest!, entitat que enguany fa 5 anys i que ha impulsat la celebració de l'UCE a Manresa, ha agraït la confiança de l'Ajuntament i dels responsables de la Universitat Catalana per tirar endavant la iniciativa. Sinca ha assegurat que també els municipis el Bages i empreses que s'han visitat han mostrat molt interès per la proposta.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha tancat la presentació agraint el treball i l'esforç dels membres de la UCE i de Gest! i ha fet seva la idea que, en el cas de Manresa, "el campus és la ciutat". L'alcalde ha explicat que el compromís de l'Ajuntament amb la UCE té la motivació de "reforçar el paper de Manresa com a ciutat universitària". Segons ell, "la centralitat de la ciutat fa pensar que, més enllà d'oferir un programa acadèmic de primer ordre, serem un punt de referència i podrem aprofitar la UCE per oferir un promocionar el nostre patrimoni, serveis i capacitat d'organització". També ha remarcat que la proposta s'ha programat per aquest any, coincidint amb la capitalitat de la cultura catalana, i "un cop sapiguem el resultat, plantejarem la possibilitat de repetir-ho els propers anys. La resposta que tinguem serà el que determinarà si l'esforç que fa l'Ajuntament, enguany amb motiu de la capitalitat cultural, es podrà repetir els propers anys". Finalment, ha assegurat que "estem molt satisfets que la UCE ens hagi escollit com a segona seu amb motiu del 50è aniversari, i esperem que no quedin en un pla pilot, sinó que tingui continuïtat". L'alcalde confia que els manresans i manresanes "també es facin seva la proposta, que té lloc bàsicament en un lloc tan emblemàtic com l'institut Lluís de Peguera".