Qui no valora positivament el Centre Històric de Manresa és perquè no el coneix. És una de les moltes conclusions que permet extreure l'enquesta sobre la percepció d'aquest sector de la ciutat impulsada pel Comissionat del Centre Històric i la regidoria de Participació Ciutadana. Una altra, que si no hi viu més gent (sobretot jove, que són els més predisposats, un 56%) és per culpa de la manca d'habitatge en condicions.

L'Ajuntament va penjar el qüestionari sobre el Centre Històric a Internet aprofitant les votacions del pressupost participatiu. Els resultats els van presentar, ahir, el comissionat, Adam Majó; la regidora de Presidència i Comunicació, Àuria Caus, i l'autor del buidat, Jordi Jet Serra, tècnic de comunicació del Pla d'Ocupació del Comissionat del Centre Històric.

Joves i més grans puntuen més

La nota global quant a la valoració del sector és d'un aprovat alt, un 6,7, i les persones de 21 a 35 anys són les que li donen una puntuació mitjana més alta (7,1), seguides per les menors de 21 anys (6,8) i les majors de 65 (6,8). Per contra, les que tenen de 36 a 50 anys (6,6) i de 51 a 65 anys (6,5) són les que li donen una puntuació mitjana més baixa. Pel que fa al grau d'orgull mitjà per franja d'edat, la nota més baixa (5,6) també és la dels 36 als 65 anys. La més alta, la dels menors de 21 anys (6,3), la de 21 a 35 anys (6,2) i la de més de 65 (6,2).

Majó va fer la reflexió que les franges d'edat que posen pitjor nota al Centre Històric són les que estan situades en el llocs de més influència a tots els nivells per una qüestió generacional. Al seu entendre, quan aquesta «generació tap» deixi pas a la següent, permetrà que la idea negativa que sovint difon, i que no es correspon amb la realitat, desaparegui.

Caus va voler posar l'accent, precisament, en la visió positiva del Centre Històric per part dels joves, que hi creuen i hi volen viure. Sobre el fre que representa el tema de l'habitatge a aquesta voluntat d'instal·lar-s'hi, Majó va donar un toc d'atenció als promotors privats i, també, a l'administració per tal que es posin les piles perquè, si hi ha quelcom que demostra l'enquesta, com a mínim entre els que la van contestar, és que de ganes d'anar a viure al Centre Històric -parlem de la franja dels més joves- n'hi ha i que el que no hi ha és prou oferta de qualitat. En total, entre tots els enquestats, un 52% va dir que no li agradaria viure-hi i un 45% que sí que ho voldria.

Al marge del tema de l'habitatge, hi ha un altre aspecte destacat que juga contra el sector com a raó per no anar-hi a viure, que és l'aparcament.

Un indicador que cal seguir

Una de les conclusions que va destacar Serra és la que resulta de demanar als enquestats quants coneguts tenen que visquin al Centre Històric. Un 53% van respondre «menys de 10», un 34% «més de 10» i un 13% «cap». Al seu entendre és un indicador que serà interessant seguir els propers anys per comprovar si canvia o no.

Quant a allò que es diu que el contacte porta l'afecte, al Centre Històric queda més que demostrat. Tant en la puntuació mitjana per lloc de residència com al grau d'orgull mitjà per lloc de residència, les notes més altes són les dels que viuen al Centre Històric. Un 7,1 i un 6,4, respectivament. Curiosament, la puntuació mitjana és més alta dels enquestats que viuen fora de Manresa i van contestar el qüestionari (un 6,8) que dels que viuen a la capital del Bages, però fora del Centre Històric (un 6,6). Pel que fa al grau d'orgull mitjà, la nota és més alta dels que viuen a Manresa, però fora del Centre Històric (5,7), seguida per la dels que viuen fora de la capital del Bages (5,5).

En la presentació, ahir, dels resultats, es va comentar que un dels objectius de l'enquesta és obtenir informació concreta que serveixi per revertir els aspectes que surten més mal parats. Caus va apuntar com a solució per canviar la puntuació mitjana dels manresans que no viuen al Centre Històric i per elevar el seu grau d'orgull, «acostar-los-hi».

L'ambient i la brutícia

L'ambient, el comerç, la proximitat, la història, els carrers, «tot», els edificis i la Seu són el que més agrada del Centre Històric, segons les més de 1.300 persones enquestades. Per contra, la brutícia, la deixadesa, la degradació, els edificis i els carrers són el que menys agrada. Tant els edificis com els carrers són motius per agradar i per no agradar.