La Carpa del Riu ha de tancar l'any del 25è aniversari. La discoteca funciona a través d'una concessió que l'Ajuntament va adjudicar-li el 1993 i que acaba aquest mes d'agost i en cap cas és improrrogable. Els promotors de La Carpa estaven esperançats de poder continuar amb el negoci d'oci nocturn, però la negativa rotunda del govern municipal, que vol convertir l'espai en una zona verda, n'impossibilita la continuïtat. L'Ajuntament, a més, ha comunicat la decisió en diverses ocasions als propietaris.

Els responsables del consistori manresà asseguren que no és una qüestió política, sinó tècnica, perquè, segons afirmen, una de les clàusules indica clarament que la concessió s'estableix per «un termini improrrogable de 25 anys, comptats a partir del dia següent al de la notificació de l'acord d'adjudicació». Un cop transcorregut el termini, hi hauria la possibilitat de tornar a fer un nou concurs públic per fer una nova adjudicació, però els plans de l'Ajuntament no passen per la continuïtat de l'activitat d'oci nocturn.

Intents d'allargar la concessió

Els propietaris de la discoteca van intentar fa dos anys una modificació de la concessió al sol·licitar una ampliació de l'explotació de sala per un termini de 12 anys i mig -la meitat de la concessió- des de la finalització de l'actual contracte. En l'escrit presentat a l'Ajuntament també proposaven, com a contrapartida, una inversió a La Carpa de 561.747 euros. Si la petició hagués prosperat, hagués significat que la La Carpa del Riu podria haver estat obert fins l'any 2031, però l'Ajuntament ho va desestimar al·legant, precisament, les condicions de la concessió. És improrrogable.

Els responsables del negoci van dir a aquest diari fa un mes que havien presentat una proposta al consistori manresà perquè la discoteca sigui compatible amb la intenció del govern municipal d'arranjar aquesta àrea de Manresa i fer-hi una continuïtat de recorreguts verds al costat del riu Cardener. No van concretar, però, la proposta. En aquest sentit, el responsable de la societat propietària de la Carpa del Riu, Jordi Cortés, va especificar que es tractava d'una idea «adaptada al model d'oci nocturn actual, respectuosa amb l'entorn», i plantejava que no feia falta «tan espai».

El contracte, doncs, acaba el 5 d'agost d'aquest any, tot i que l'Ajuntament va comunicar als promotors que podien mantenir la sala oberta tot l'estiu. Davant la negativa de la resolució del govern local d'allargar la concessió, per raons tècniques, van interposar un recurs de reposició al gener de l'any passat. Al·legaven que estan disconformes amb la data de finalització de la concessió i consideraven que hauria de ser el 5 d'agost del 2019, argumentant la demora d'un any en l'inici de l'activitat per aconseguir els permisos administratius. En el ple del febrer del 2017, l'Ajuntament va desestimar el recurs pel mateix motiu que ja s'havia desestimat la sol·licitud inicial. Per tant, hi hagut dues negatives als intents dels propietaris a mantenir el negoci més temps obert.

El tancament de La Carpa del Riu no significa que no hi hagi cap tipus d'activitat econòmica. De fet, l'Ajuntament afirma que la voluntat política és treballar per repensar l'ordenació de l'espai amb l'objectiu d'incorporar-lo «adequadament» al parc del Cardener, i serà en aquest marc que també s'estudiarà si en aquesta o altres zones del riu és adequat situar-hi alguna activitat econòmica que dinamitzi el parc, tot i que, de moment, l'Ajuntament no concreta quin tipus de negoci té en ment. Asseguren, això sí, que l'activitat es desenvoluparia en un espai molt més reduït i que permeti garantir una bona continuïtat del parc del Cardener. El que és clar és que La Carpa del Riu, un dels principals locals d'oci nocturn a l'estiu, tancarà portes després de 25 anys en funcionament.