La nova Associació Xinesa de la Catalunya Central es va presentar aquest diumenge al vespre en societat amb una festa on no van faltar ni la catifa vermella ni les coreografies amb el característic drac del país asiàtic. A la vora de dos centenars de persones van participar al Wok Xin del polígon dels Trullolsen una cerimònia de fundació a la qual va assistir Lin Nan, la cònsol de la Xina a Barcelona. Una moguda considerable que va despertar la curiositat dels qui passejaven pels carrers adjacents.

«Hem creat l'entitat per ajudar les persones de la comunitat xinesa que puguin tenir problemes a l'hora de trobar feina», va explicar a aquest diari Kang Nian Chen, que fa quinze anys que viu a Manresa i és un dels tres presidents del col·lectiu, juntament amb Fengnan Pan i Gen Fang Wang. «Arreu de Catalunya hi ha diverses associacions com aquesta, i tenim la voluntat de treballar plegats per millorar l'ajuda que puguem oferir», va afegir.

L'arribada de xinesos a l'Estat s'ha estabilitzat, segons Chen, i els que arriben ara ho fan per reagrupament familiar. «L'idioma d'aquí i el xinès són molt diferents, i nosaltres volem ajudar la gent que busca feina o ha de fer gestions, negocis...», va indicar. Tot i que la comunitat xinesa té molta visibilitat en restaurants i basars, «la majoria, quan ve, treballa en fàbriques», va matisar.

Poc després de la creació a la ciutat del Centre Cultural Xinès, la fundació de l'Associació Xinesa de la Catalunya Central fixa el focus en el món del comerç i el treball. La intenció dels seus responsables també és tenir un contacte directe amb el consolat, i per això ahir es va convidar la cònsol del populós estat asiàtic.