La Universitat Catalana d’Estiu a Manresa es posarà a marxa el dijous 5 de juliol al matí amb el programa dels cursos universitaris. Totes les classes s’impartiran a l’institut Lluís de Peguera.

«La base de l’UCE és la seva vessant acadèmica», va manifestar el gerent i secretari de l’equip rector de l’ UCE, Joan Maluquer. Va recordar que «la nostra raó de ser és enfocar els estudis des d’un punt de vista dels Països Catalans», fet que no es dóna a les universitats tradicionals. «Això és el que es fa a Prada i ara també a Manresa».

Els cursos universitaris de l’UCE es duran a terme cada dia de les 9 del matí a les 12 del migdia. N’hi haurà sis. Tots estan coordinats per experts acadèmics i professionals. En cadascuna de les matèries també hi haurà la participació d’entesos en cada àmbit.

«Sostenibilitat: realitat o quimera» és el curs de la branca de ciències de la natura. El coordina Martí Boada, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB. En tecnologia es tractarà «De la física quàntica a les nanotecnologies» sota la coordinació de Núria Anglada, de la Universitat Politècnica de Catalunya. En aquest cas hi prendrà part, també, el científic manresà Xavier Obradors.

«La sanitat i la societat civil avui», i «La dieta i els seus efectes preventius sobre les malalties» són els cursos acadèmics de ciències de la salut. Els coordinaran Jordi Craven-Bartle, de l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu i professor de la UAB, i Blanca Ribot, de la UVic-UCC, respectivament.

En història es proposen dos temes. «UCE 1968-2018: balanç de 50 anys d’història» i «Dels orígens de la identitat nacional a l’independentisme». Tots dos són coordinats per Àngels Casals, de la Universitat de Barcelona. Finalment hi haurà el curs «Lectures i interpretacions dels clàssics medievals. Balanç de més d’un segle», sota la coordinació de Joan Santanach, de la Universitat de Barcelona.

A Prada la Universitat Catalana d’Estiu se celebrarà del 16 al 23 d’agost. Durarà 8 dies. Dos més que no pas a Manresa.