Les vint persones que han participat en el primer programa universitari de l'Estat espanyol adreçat a persones amb discapacitat intel·lectual han completat els dos anys acadèmics aquest mes de juny. UniversiMÉS, que ha estat iniciativa d'Ampans, UManresa-Fundació Universitària del Bages, BBVA CX i la Fundació Antigues Caixes Catalanes, va néixer amb l'objectiu d'ajudar aquestes persones a ampliar els seus coneixements econòmics, culturals i socials.

Aquesta primera promoció va rebre dimarts un diploma acreditatiu de la formació rebuda durant un acte que es va dur a terme a la sala d'actes d'UManresa.

A l'acte també hi van assistir els 20 nous alumnes que s'han incorporat al programa aquest curs 2017-2018 i que continuaran el curs que ve. A aquests nous vint alumnes se'ls va lliurar un certificat. Les entitats i institucions impulsores del programa han acomiadat aquesta primera promoció amb el convenciment que el seu pas per la universitat haurà servit per incentivar l'hàbit de la formació en aquestes vint persones i amb l'esperança que a partir d'ara continuïn motivats per formar-se i aprendre.

La posada en funcionament d'aquest programa ha representat per als alumnes un increment de l'autoestima, de motivació i de seguretat, i pel que fa a l'entorn, les persones més properes han après a confiar més en les capacitats d'aquests estudiants. Els beneficis han arribat també a la universitat, amb un enriquiment de la comunitat universitària.

Un cop completat el segon curs, les coordinadores del programa, Laia Cladellas i Cristina Llohis, han destacat l'elevat grau de motivació de l'alumnat, així com la seva implicació i la capacitat d'adaptar-se als canvis, com els que es produeixen cada trimestre amb el relleu en el professorat, que aquest any ha estat format per Marta Tiñena, Jordi Conca, David Sanclimens, Natxo Tarrés, Joan Villaplana, Jordi Rojas, Marc Bernadich i Gemma Prat.

De cara a la propera edició, les classes tornaran a ser quinzenals, en lloc de setmanals, ja que s'ha valorat que és la freqüència més adequada perquè l'alumnat pugui assentar els coneixements. La durada de les sessions serà de tres hores amb una pausa de trenta minuts. La intenció de les coordinadores del programa és que es torni a recuperar el programa de mentoria en el qual van participar alumnes universitaris durant la primera edició, especialment per fer l'acompanyament dels alumnes que s'incorporen per primer cop al programa i que coneixen menys l'entorn universitari.