Sacsejar, remoure, capgirar. Són mots que defineixen el primer objectiu d'un nou cicle manresà presentat aquest dijous al vespre. El segon, oferir una nova mirada sobre la ciutat i els temes que hi estan vinculats. Com? Amb professionals de renom i amb un format innovador: unes ponències escèniques al teatre Conservatori

Per les primeres cinc sessions -entre agost i desembre- hi passaran personatges com l'actor Quim Masferrer, el doctor Miquel Vilardell i els periodistes Mònica Terribas i Joaquim Maria Puyal. Neix coincidint amb l'any en què Manresa és Capital de la Cultura Catalana, però no vol ser una flor d'estiu. Els seus responsables van assegurar que tindrà continuïtat.

Aquest dijous al vespre, al menjador de la magnífica seu de la corredoria d'assegurances Santasususana a l'edifici de la Buresa -s'havia de fer al terrat però la pluja ho va impedir»- es va presentar el nou cicle «Manresa des d'una altra mirada». Amb el verb apassionat que la caracteritza, la regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas, va definir-lo com «una proposta per dotar la ciutat d'un nou espai de reflexió i debat que ens faci sacsejar i posi en relleu aquells valors que ens fan ser forts». Va esmentar la festa, la salut, l'esport, la solidaritat i la universitat, que són els temes que es tractaran en les primeres sessions, tots ells des de la perspectiva de la cultura. Al costat de Comellas, la regidora de Cultura, Anna Crespo, va parlar de «donar la volta a les coses» i va remarcar precisament que, tot i que el cicle comença posant èmfasi en la cultura, «pot donar molt de sí» perquè, va remarcar, els valors són molt amplis, i va fer referència als que omplen el contingut de la commemoració Manresa 2022, quan farà 500 anys de l'arribada de sant Ignasi.

Comellas va recalcar que la proposta també vol ser una manera «de construir marca» en l'àmbit de ciutat. Va posar com a exemple que les sessions es faran el dijous perquè és el dia del mig, el «cor de la setmana», fent referència al lema Manresa, Cor de Catalunya.

Els ambaixadors

A la presentació hi van ser presents els tres ambaixadors de la iniciativa: Albert Estiarte, adjunt a la direcció general de la Fundació Althaia; Toni Espinal, director general d'Ampans, i Valentí Martínez, director general de la FUB. També, un dels patrocinadors, Josep Santasusana, del Grup de Corredors d'Assegurances Santasusana, i un col·laborador, Toni Garriga, d'Elèctrica Garriga. Al costat del primer també hi ha Bonpreu-Esclat, Fibracat, Grup Llobet, Coca-Cola i l'Oller del Mas i, dels col·laboradors, Duplex.

Estiarte va llegir el nou cicle com una oportunitat per practicar l'autoestima de ciutat, que sovint brilla per la seva absència, i un exemple del que es pot aconseguir sumant esforços i amb una mirada diferent. La mateixa, va dir, que va fer néixer la Fundació Althaia. Espinal va definir com «fantàstic» el projecte i, com Estiarte, va insistir en el valor de repensar les coses des de nous punts de vista. Va desitjar que el cicle no es quedi en la primera tongada de sessions i va assegurar sentir-se orgullós de fer d'ambaixador del valor de la solidaritat. Martínez va posar com a exemple de la pluralitat de mirades que es cerca les més de 4.000 mirades en forma d'alumnes i les més de 700 de la comunitat universitària que integren la FUB. L'alcalde Valentí Junyent els va agrair la seva implicació i els va definir com a «models en el seu àmbit» i «tres actius de ciutat». Va dir que sumar esforços «ens fa imparables».