La recerca d'Isabel Roig, doctora del CAP Sagrada Família de Manresa, sobre diabetis i disfunció erèctil ha estat premiada al 25è Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Medicina General i de Família, que s'ha celebrat a València.

La comunicació Binomi disfunció erèctil i hemoglobina glicada va resultar premiada entre més de mil treballs presentats al congrés, al qual van assistir uns 2.500 metges d'arreu de l'Estat espanyol, segons ha informat la gerència territorial de la Catalunya Central de l'Institut Català de la Salut (ICS).

L'estudi, realitzat en homes de 40 a 65 anys, avalua la relació entre la funció erèctil i la diabetis tipus 2 i conclou que, com més anys fa de l'evolució de la diabetis, i a mesura que augmenten els valors de l'hemoglobina glicosilada, més empitjora la funció erèctil en homes amb aquesta patologia.

Per això, les dades suggereixen que cal un control estricte de l'índex de glucèmia en la prevenció de la disfunció erèctil.

La doctora Roig ha explicat a Regió7 que, a l'hora de vincular els efectes de la diabetis sobre la disfunció erèctil, ha optat no per mesurar els índexs de glucosa diaris en els pacients sinó l'hemoglobina glicada, perquè ofereix «uns valors més estables».

Per intentar fer-ho més entenedor, Roig diu que mentre que la mesura diària del sucre que es fa un diabètic mostra «una fotografia d'aquell dia, l'hemoglobina glicada permet veure un vídeo» i aporta una perspectiva més global.

La doctora Roig ha afegit que és coneguda la relació entre els problemes vasculars i la disfunció erèctil i, també, que amb l'edat els problemes vasculars augmenten, així que tenen repercussió sobre l'erecció masculina. Però considera que hi ha terreny per córrer a l'hora d'afegir la concreció de la diabetis a l'equació, i per això s'ha centrat en pacients de 40 a 65 anys en l'àmbit d'atenció primària.

Les dades recollides per la doctora del CAP Sagrada Família mostren com més anys de diabetis empitjoren la funció erèctil i, també, com influeixen valors alts d'hemoglobina glicada. Per a Roig, la utilització d'un valor més estable a l'hora de mesurar l'afectació de la diabetis pot ser d'utilitat.