Ja fa molt temps que Josep Maria Gasol i Almendros (Manresa, 1924) tenia la salut delicada. Considerat com una de les personalitats intel·lectuals de la ciutat amb una projecció nacional més important, Gasol va morir la nit d'aquest dilluns 2 de juliol als 93 anys. El funeral tindrà lloc demà dimecres a les 12 del migdia a la basílica de la Seu, presidit pel bisbe Romà Casanova i amb la Capella de Música de la Seu. La vetlla serà aquesta tarda, a partir de les 4, a la funerària Fontal.

Sacerdot, historiador, arxiver i catedràtic en Arqueologia Cristiana, mossèn Gasol va combinar la seva tasca com a capellà -actualment era el que tenia més anys de sacerdoci del bisbat de Vic- amb la de docent en matèries com història, geografia i religió en escoles diverses.

El manresà va fer estudis als seminaris de Vic amb Eduard Junyent, on va ser ordenat sacerdot l'any 1948, i el 1953 es va llicenciar i doctorar en Arqueologia Cristina i va cursar la diplomatura de Bibliotecomania i Arxivística a Roma. En l'àmbit local, el 1961 va ser nomenat canonge de la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa, de la qual en va ser president des del novembre del 2002 fins al novembre del 2017. També va ser director de l'Arxiu Històric de Manresa durant gairebé trenta anys i cronista oficial de la ciutat. Va rebre premis com la Creu de Sant Jordiel 1991, el Premi Bages de Cultura el 1995 i la Medalla de la ciutat de Manresa el 1998.

Mossèn Gasol, que era molt conegut entre els manresans per la seva tasca de cronista de la ciutat, ha estat autor de diverses obres i articles històrics i arqueològics molt vinculats al territori. Va ser Director de l'Arxiu Històric de la ciutat, Canonge Arxiver de la Seu, Director Efectiu del Museu Comarcal de Manresa, President de la Secció d'Arqueologia del Centre Excursionista del Bages i fundador i president del Centre d'Estudis del Bages.

La seva dedicació a la ciutat i a la història el van fer mereixedor de reconeixements molt rellevants, com la distinció d'Acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi el 2003.

Dins el Bisbat de Vic, era membre de la Comissió de Patrimoni Cultural des de 1984 i també de la Comissió diocesana de seguiment de les obres de restauració de la Seu (2002).

Entre les seves publicacions cal destacar «Manresa, panorama d'una ciutat», «La història de Manresa explicada als infants», «La Seu de Manresa. Monografia històrica i guia descriptiva» i «Tradició vinícola al Bages».

Mossèn Gasol, que era el degà del presbiteri de Vic i el capellà amb més anys de sacerdoci del bisbat, ha viscut entregat a la tasca evangelitzadora i de recuperació preservació de la memòria i de la història de la ciutat.