Les grans comunitats d'immigrants de Manresa van voler demostrar aquest dissabte que les tradicions i cultura del país d'origen són totalment compatibles amb el fet de ser ciutadà de Manresa. Les associacions d'immigrants de la ciutat van participar a la Festa de la Interculturalitat, en què van mostrar, en estands instal·lats a la plaça Sant Domènec, part de les seves tradicions i van exhibir balls ètnics en un escenari que s'hi va instal·lar per l'ocasió.

La celebració va adquirir més sentit que mai perquè la ciutat ja té ciutadans provinents de 110 països, una xifra rècord. «Parlem molt de persones refugiades. Però sempre hem tingut un flux de persones que han anat arribant d'altres països. En els anys més durs de la crisi econòmica, semblava que aquest flux es frenava una mica, però en els últims dos anys ha incrementat el nombre de nouvinguts. No és que vinguin directament del país d'origen, sinó que hi ha molta mobilitat i també són persones que venen d'altres punts de Catalunya o l'Estat espanyol», explicava ahir la regidora d'Acolliment i Cooperació, Mercè Rosich.

Són, principalment, famílies amb nens, ja que a les aules de les escoles manresanes s'ha notat, en els darrers dos anys, l'increment d'immigrants a la ciutat. «La gran comunitat és la marroquina, que representa gairebé la meitat dels ciutadans immigrants, i la segona és romanesa i després la xinesa», afegeix la regidora. Els immigrants de nova nacionalitat representen un tant per cent molt baix perquè es tracta, només, de dues o tres persones provinents d'aquests països.

Les dades d'immigració de la ciutat demostren que s'està incrementant la població de països amb situacions polítiques molt delicades, a on fins i tot es persegueixen a col·lectius de ciutadans, i de països en conflicte. Les comunitats hondurenya, veneçolana, ucraïnesa, pakistanesa són les que més creixen.

A la festa d'ahir, els visitants van poder descobrir les comunitats de bolivians, equatorians, colombians, camerunesos, ghanesos, senegalesos, romanesos, argentins, iorubes-nigerians, l'Associació de dones de Marroc Al Noor, l'Associació cultural islàmica del Bages, l'Associació cultural xinesa de Manresa i la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, a banda dels castellers i Manresa Flamenca.