El judici pel desnonament de l'escola popular de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) Bages, davant la denúncia de la SAREB, propietària de l'immoble ocupat al carrer Sobrerroca de Manresa, ha quedat vist per sentència.

La defensa de l'escoleta ha al·legat que el dret de l'educació, un dret fonamental, preval per sobre el de la propietat privada, ja que "aquest dret està delimitat per la seva funció social i la SAREB - entitat constituïda amb un 45% de capital públic- no n'ha fet ús", segons va assegurar l'advocada de la defensa, Ariadna Ferrer.

A més, afegia que la SAREB "havia fet una deixadesa total de l'espai", sense donar-li "manteniment, durant més de cinc anys" i que, per tant, estava en "desús". El local de l'escola popular està situat als baixos del número 12 del carrer de Sobrerroca, edifici ocupat per la PAHC (Plataforma d'Afectades per la Hipoteca) el 2015, on a la resta de pisos actualment també hi viuen quatre famílies en risc de desnonament. L'escoleta va obrir les portes el 2016 i per ampliar, millorar i fer reformes a l'espai van fer un Verkami amb el qual van aconseguir fins a 15.000 euros.

Els amos s'acullen a la llei

Per part de la propietat de l'immoble, la SAREB, s'han acollit estrictament a l'aplicació de la llei que salvaguarda la propietat privada. La Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària, més coneguda per l'acrònim SAREB, també coneguda amb el nom del banc dolent, es va crear a Espanya el 19 de novembre de 2012. El 31 d'agost de 2012, el Govern d'Espanya va aprovar per Real Decret llei la creació d'un banc dolent per treure els actius tòxics dels bancs.

Actiu social

L'advocada de la defensa també ha volgut accentuar que des de l'escoleta "s'està realitzant una tasca de solidaritat que s'ha de difondre", ja que "permet als fills i filles de famílies d'immigrants, desnonades" i en risc d'exclusió social que han hagut de canviar sovint d'habitatge que "puguin integrar-se plenament en el sistema educatiu".

La lletrada també ha apuntat que la part demandant "no ha pogut aportar cap oferta d'aquest local" per demostrar que estava destinat al lloguer o la venda i que, per tant, "no li volien donar una utilitat, el volien retenir per obtenir-ne beneficis", afegia.

.

Pel que fa a la resolució de la sentència, que serà en els pròxims mesos, Ferrer ha volgut mencionar el cas de la sentència que el 2013 va donar la raó per primer cop a la PAHC contra una demanda de la SAREB a Sabadell i que "és un precedent en aquests casos".