Territori de Masies és una agrupació de socis, veïnat i empreses del baix Solsonès, principalment, que han unit forces per reivindicar la pagesia des dels seus múltiples vessants. Ahir al vespre van presentar a l'Espai Òmnium de Manresa una guia que recull els recursos que ofereixen, que tenen la proximitat com a nexe. L'acte va incloure un tast i un petit recital de música medieval.

Paraules com singular, dificultat, autenticitat i adaptació van servir per definir el territori que abraça Territori de Masies, que, a banda del baix Solsonès, inclou Llanera, Salo i Castelltallat. Als seus integrants -restaurants, tallers culturals, productes de pagès, guies, allotjaments- els uneixen les ganes de donar-se a conèixer sense perdre la identitat.

Marcel Espinal, dels guies de muntanya Tirantmilles, president i impulsor de Territori de Masies, va destacar que, sovint, la seva ubicació al país ha fet el doble de difícil tirar endavant una iniciativa i en va destacar la singularitat dels productes «perquè aquest és un territori singular». Martín Ezpeleta, de dPagès, que produeix porc ecològic; Marcel Lleonart, d'Un pam de Terra, que ha recuperat vinya del Solsonès, i Anna Maria Duocastella, de Les Corts de Biosca, que celebra 25 anys de turisme rural, van explicar els seus respectius projectes. Marina Vilaseca, de L'Arada, va conduir la presentació.