Un mètode que avalua en el procés de triatge a urgències els pacients que tenen un risc més alt de ser ingressats. Aquest és l'estudi amb què la metgessa resident de l'ICS Catalunya Central Connie Leey ha rebut un reconeixement en el congrés de la Sociedad Española de Medicina de Urgencias y Emergencias que s'ha celebrat recentment a Toledo. Leey fa l'especialitat de medicina familiar a Althaia i al CAP de la Sagrada Família de Manresa. El seu treball, elaborat per diversos autors, va ser triat entre els 10 millors.

L'estudi es basa en l'anàlisi de gairebé 54.000 casos que van arribar als serveis d'urgències hospitalàries durant el 2015, i que es van classificar com a nivells IV i V de prioritat durant el triatge previ a ser atès a les mateixes urgències. Això vol dir que eren menys greus i que molt sovint no requereixen l'ingrés hospitalari. Tot i així representen el 65 % dels casos totals atesos a urgències.

De tots els analitzats, tan sols el 6,4 % van haver de ser finalment ingressats. D'aquest grup es van estudiar diferents variables, com l'edat, el sexe, la franja horària en què van sol·licitar el servei, el mitjà amb el qual van arribar a l'hospital o si procedien d'una consulta prèvia.

Això va permetre als autors de l'estudi, entre els quals la metgessa Connie Leey, construir un model que pot ajudar en el moment del triatge a predir la necessitat d'ingrés dels pacients d'aquests nivells de prioritat per tal de poder-li prestar una atenció diferencial i adequada a la seva situació.

Segons el mateix estudi, el perfil habitual de pacient que va a urgències amb un nivell baix de complexitat és una persona entre 15 i 50 anys amb un bon estat general de salut i que abans d'acudir a urgències no ha anat prèviament al seu metge de família. La majoria de casos s'haurien pogut resoldre a l'atenció primària.