Els estudis de Mines de la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa (EPSEM-UPC) compleixen aquest curs el seu 75è aniversari. Va néixer pròpiament com a Escola de Mines l'octubre del 1942. El llavors ministeri d'Educació va crear el que es va anomenar Escola de Capatassos Facultatius de Mines de Manresa. Al principi de novembre del mateix any es va publicar la creació de l'escola al Butlletí Oficial de l'Estat. En un primer moment es va instal·lar en unes dependències de l'institut Lluís de Peguera

Al llarg de tot el curs s'han dut a terme diverses activitats per commemorar aquests 75 anys. Culminaran el pròxim 6 de març amb la investidura d'un doctor honoris causa. L'homenatjat serà el canadenc nascut a l'antiga Rhodèsia del Sud, actual Zimbàbue, Evert Hoek. Hoek és especialista en enginyeria geotècnica i investigador internacional en mecànica de roques, àmbit relacionat amb el món de la mineria.

Serà el segon doctor honoris causa de la Politècnica de Manresa. El 1992 es va distingir l'investigador holandès Jan Wilemm de Leeuw, especialista en geoquímica. Va ser la primera vegada que Manresa acollia una cerimònia d'aquest tipus.

També amb motiu del 75è aniversari, l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa rebrà la Medalla de la Ciutat al mèrit Educatiu. El ple de l'Ajuntament de Manresa va aprovar ahir la concessió del reconeixement.

Recentment, la Universitat Politècnica de Catalunya ha iniciat la campanya «Deixa't seduir !» per promoure cinc estudis poc visibles però amb una elevada inserció laboral. Entre aquests hi ha el grau en Enginyeria Minera de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM-UPC). És l'únic centre a Catalunya que ofereix aquesta formació.