Aquesta nit, de les 10 a 2/4 de 12 , l'Agrupació Astronòmica de Manresa durà a terme una observació de l'eclipsi total de Lluna al parc de Puigterrà, al qual es pot accedir pel carrer de la Pujada del Parc del Castell.

Per fer l'observació s'anirà al mirador que hi ha orientat cap a Montserrat i Santa Caterina, al final del parc. El coordinador de l'observació és Josep Monsó.

Obervatori de Pujalt

L'Observatori de Pujalt oferirà l'eclipse en directe al canal de youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=QdQGB6ce2sY&feature=youtu.be

Serà, probablement, passades les 21:30h quan es podrà començar a fer el seguiment. Si algú està en algun indret a on hi ha núvols i no es pot veure i els núvols permeten fer l'observació des de Pujalt, es podrà observar a través d'aquest enllaç.

Els horaris de l'eclipsi són:

- 20:24h: Principi de l'ombra sobre de la Lluna (No visible a Catalunya).

- 21:30h: Inici de l'eclipsi total de Lluna. A Catalunya al voltant de les 21.15h sortirà la Lluna... per tan, quan la foscor ens ho permeti, podrem observar la Lluna ja fosca. Molt probablement entre les 21:30h i 21:45h en els indrets en que no hi hagi núvols amb un horitzó net es començarà a deixar veure la Lluna ja totalment eclipsada.

- 22:21: Màxim de l'eclispi, màxima foscor. Visible a Catalunya.

- 23:13h: Finalització de l'eclipsi total de Lluna.

- 0:19h: Finalització de l'eclipsi parcial.

Observatori de Castelltallat

A l'Observatori de Castelltallat també es podrà seguir l'eclipsi. Per poder-hi assitir s'ha de fer una reserva.

L'eclipsi total de Lluna és un fenomen astronòmic que es produeix quan la Terra s'interposa just al mig del camí entre el Sol i la Lluna, i impedeix que els rajos de llum impactin al satèl·lit.

L'eclipsi serà visible des de les 20.24 hores, amb la Lluna encara sota l'horitzó, fins a les 00.19 hores, segons càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN). En concret, a les Illes Balears serà des d'on millor podrà apreciar-se el fenomen.

Aquest eclipsi lunar total de gairebé quatre hores de durada, de principi a fi, és el més llarg previst en tot el segle XXI i coincidirà amb Lluna plena. La fase total durarà 1 hora i 43 minuts, durant els quals el satèl·lit natural de la Terra adquirirà un color vermell o vermellós conegut popularment com a «lluna de sang».

La Lluna es torna de color vermell intens o marró vermellós a causa que una part de la llum solar que travessa l'atmosfera de la Terra es corba al voltant de la vora de la Terra i cau sobre la superfície de la Lluna. L'aire de la Terra també dispersa més llum de longitud d'ona més curta (en colors com verd o blau). Per tant, el que queda és la longitud d'ona més llarga, l'extrem més vermell de l'espectre.

Gran part de l'Hemisferi Oriental de la Terra veurà l'eclipsi. El fenomen en la seva totalitat serà visible des d'Àfrica, Orient Mitjà i països d'Àsia central,des de l'est d'Amèrica del Sud quan estigui acabant, i des d'Austràlia quan estigui començant.

A diferència dels eclipsis solars, no es necessita cap equip especial per observar els eclipsis lunars ni ulleres ni proteccions oculars. Aquests fenòmens astronòmics, que ocorren quan la Lluna passa a l'ombra de la Terra, poden ser vistos amb seguretat directament a simple vista. No obstant això, es recomana emprar prismàtics o telescopis per gaudir en tota la seva amplitud d'aquest fenomen.

Aquest eclipsi coincidirà també amb la posta del Sol. La NASA explica que en l'eclipsi la Lluna estarà en el seu apogeu, que és com es defineix el punt de la seva òrbita en el qual es troba més distant de la Terra.

L'Observatori Astronòmic Nacional recomana allunyar-se de zones amb contaminació, així com d'espais amb molta llum artificial que ocultin l'horitzó. Així mateix, en coincidir la sortida de la Lluna amb la posta del Sol, qualsevol obstacle -com edificis de molta alçada- en pot dificultar molt la visió.