L'administració municipal posa les eines per desactivar cada any un centenar de conflictes veïnals que podrien tenir conseqüències greus a Manresa, però en 12 anys encara no ha trobat la fórmula perquè l'any següent no es torni a repetir la mateixa història.

L'anàlisi comparada de les memòries d'activitat del servei municipal Enllaç mostra uns paràmetres que es repeteixen invariablement any rere any.

Si exceptuem el període d'arrencada i d'enlairament, la resta de temps que ha funcionat aquest recurs s'ha enfrontat als mateixos problemes i ha aconseguit resultats similars.

El programa Enllaç és un servei d'intermediació social que té per objectiu fer intervencions en situacions de conflictivitat i de ruptura de la convivència veïnal -si pot ser abans que esclatin, millor- que cada any atén més d'un centenar de casos i soluciona a l'entorn del 70%. Les persones ateses són unes dues-centes cinquanta amb problemàtiques que afecten una població global que supera el miler.

Els principals problemes són causats pel soroll i la convivència. I també per la brutícia.

Les dades més recents corresponen a la memòria del 2017, que ahir va fer pública l'Ajuntament de Manresa.

L'Ajuntament va intervenir l'any passat en 117 casos per millorar i afavorir la convivència ciutadana i va atendre 260 persones que manifestaven diferents problemàtiques que afectaven un total de 1.113 persones. Es van dur a terme 1.175 intervencions diferents. Del global de casos atesos i tancats durant l'any (106), el 65% han quedat tancats i resolts satisfactòriament. Dels 117 casos atesos, 99 eren nous i 18 de seguiment de l'any anterior.

A banda del 65% de casos resolts, el 15% s'han tancat sense acord (12 casos); el 10% han quedat interromputs per diferents circumstàncies (no voler continuar, buscar altres sortides, etc.) i el 10% restant s'ha derivat a d'altres serveis ja que no corresponia a la tasca de mediació.

97 casos (el 91%) eren problemàtiques veïnals, dels quals 28 eren per soroll i 28 més per dificultats de relació; 17 per neteja, 9 problemes d'espais comuns, 4 per humitats i 4 per gestió de la comunitat. L'altre bloc important seria el de l'ús de l'espai públic, amb un total de 8 casos i el 8% del total (brutícia a solars i problemes a espais públics).