La Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera de Manresa ha atès més de 40 entitats aquest curs 2017-2018 i una mitjana de 300 persones a la setmana l'han visitat.

La Casa Flors Sirera és un equipament públic municipal que depèn de la regidoria de Cooperació i és la seu del Consell Municipal de Solidaritat. Ubicat al carrer de les Saleses, va néixer amb la voluntat d'avançar en unes relacions més equitatives i enriquidores entre països i cultures, i de fer de Manresa una ciutat compromesa amb la cultura de la pau.

L'equipament porta el nom de Flors Sirera a proposta del Consell Municipal de Solidaritat i en record de la cooperant manresana assassinada a Ruanda l'any 1997 quan realitzava un projecte d'ajuda humanitària de Metges del Món.

La Casa Flors Sirera ha evolucionat al ritme de les necessitats socials i del teixit associatiu des que l'any 2003 el Consell Municipal de Solidaritat va demanar un espai de referència a la ciutat per visualitzar l'aposta del municipi per la Cultura de la Pau i els Drets Humans.

Més enllà de ser un punt de trobada de les entitats es volia crear un espai de coneixement mutu i de sinergia entre totes aquelles iniciatives que pretenen avançar cap a un món més just. Així, tot i que la Casa continua sent la seu del Consell Municipal de Solidaritat, s'ha obert a un conjunt d'entitats que treballen des dels valors de l'acollida, la igualtat d'oportunitats, la pau i la transformació social.

Activitats de sensibilització

Des de Flors Sirera tant es programen activitats de sensibilització per al conjunt de la ciutadania com s'ofereixen espais perquè el teixit associatiu pugui créixer i desenvolupar accions pròpies. L'equipament, obert a la ciutadania, es gestiona coordinadament entre l'equip tècnic i la participació responsable de les entitats i persones usuàries.

Qualsevol persona pot fer ús dels serveis de la Casa si vol realitzar-hi activitats d'interès social, però en són destinatàries preferents aquelles entitats que formen part del Consell Municipal de Solidaritat, així com les entitats sense ànim de lucre o grups informals amb finalitats socials que tinguin entre els seus objectius la promoció de la cultura de pau, els drets humans i l'educació en valors.