L'Hospital Sant Andreu de Manresa ha acollit quatre sessions d'un innovador format de trobada entre professionals sociosanitaris i cuidadors de persones que tenen alguna demència.

Amb el nom de Caregivers Café

(la cafeteria dels cuidadors), una quarantena d'implicats en el procés de cura de persones amb malalties degeneratives han compartit cafè i experiències a la Sala Gòtica de l'hospital manresà.

La iniciativa ha servit per recollir informació i contrastar punts de vista en el marc del desenvolupament del projecte Caregivers Pro, iniciat fa 18 mesos dins d'un programa europeu d'innovació i que pretén crear i evolucionar una plataforma tecnològica que té per objectiu millorar l'experiència dels cuidadors i cuidadores de malalts amb demències.

Caregivers Café va ser una ocasió inèdita i immillorable per trobar el punt d'empatia que necessiten els cuidadors i els professionals de l'àmbit sociosanitari, el coneixement i l'experiència dels quals ha d'enllaçar-se en la plataforma de suport que ja estan testejant diferents cuidadors.

Solucionar dubtes

De fet, aquesta eina comunicativa ha de servir als cuidadors per compartir experiències i millorar el seu dia a dia amb el suport entre ells i el seguiment de professionals d'àmbits pluridisciplinaris. Al mateix temps, ha de donar resposta per solucionar dubtes i construir una comunitat col·laborativa entre persones que, fins ara, han viscut la seva experiència d'una forma molt aïllada.

La plataforma per a cuidadors és un projecte que està desenvolupant Sant Andreu Salut en el marc d'una iniciativa d'innovació a nivell d'Europa, amb la col·laboració de la Fundació Universitària del Bages (UManresa-UCC) i la participació de socis del sector a França i a Itàlia.

Una iniciativa com Caregivers Café ha aportat un contingut de molt valor a aquesta eina que, malgrat el seu alt component tecnològic, necessita beure d'experiències en primera persona.

Ara, l'objectiu de Sant Andreu Salut és repetir l'experiència de forma periòdica i obrir-la a tots aquells cuidadors i professionals que tinguin inquietud per millorar la seva tasca i, al mateix temps, per construir comunitat.