La finca de Can Poc Oli de l'Escola Agrària de Manresa acollirà avui La Gran Tumakada, una activitat que l'associació L'Era organitza anualment i que enguany s'ha inclòs en la programació de la Festa del Tomàquet del Bages, de la qual clourà el programa.

L'activitat convida a passar una jornada a l'hort ajudant a extreure les llavors de les diferents varietats tradicionals de tomàquet conservades a través del projecte Esporus. La jornada començarà a les 9 amb la collita de set varietats que hauran de separar-se en cistells diferents, prèviament etiquetats per evitar confusions. Després, vindrà la tria dels tomàquets sans que tinguin els trets característics de cada varietat. Dels seleccionats se n'extraurà la llavor, mentre que la polpa es dipositarà a part per fer-ne conserva. Després d'un procés natural de fermentació que durarà diversos dies, la llavor es deixarà assecar per emmagatzemar-se al banc, mentre s'espera la pròxima sembrada.

El tomàquet nana de la Geltrú, el pebrot, el rosa ple de l'Ametlla del Vallès, el Montserrat mig ple, el de la creu, el Tarragona i el quadrat són els que aquesta temporada han ocupat part de les parcel·les de la finca de l'Escola Agrària, on es fa la multiplicació per conservar-ne la mena. Gràcies a la feina del voluntariat i a la cessió d'algunes parcel·les de Can Poc Oli, el projecte Esporus pot mantenir vives més de 360 varietats, sobretot d'hortícoles.