Aquest marroquí de 34 anys té clar que vol obtenir la nacionalitat espanyola perquè es vol sentir «un ciutadà de veritat». Fa unes setmanes que va passar les proves i cal sol·licitar la nacionalitat, un darrer pas que es pot eternitzar. Ho sap molt bé, i per aquest motiu diu que ho gestionarà a través d'un advocat i així intentar agilitzar el procés. «En teoria has d'esperar com a màxim un any perquè te la concedeixin, però sé de moltes persones que fa dos anys que s'esperen, i la resposta sempre és que està tot saturat i no poden anar més ràpids», explica.

Té molt clar quins són els seus drets com a estranger que ha viscut legalment durant deu anys a l'Estat espanyol, i per aquest motiu fa aquest pas. «Residir com a estranger és viure amb limitacions», afirma, i creu que l'obtenció de la nacionalitat li pot obrir portes, fins i tot en el món laboral. «Hi ha camps concrets que et cal ser ciutadà de ple dret per aspirar a un lloc de treball. És el cas si vols entrar a ser membre de la Policia Nacional, per exemple», especifica. A més, considera que estarà més integrat un cop sigui ciutadà de ple dret i, per tant, pugui anar a votar els governants a totes les conteses electorals.

De fet, els immigrants només tenen dret a votar a les eleccions municipals si en el país d'origen també es permet. Sabban explica que les proves no eren excessivament difícils si saps la llengua espanyola i coneixements bàsics de la cultura de l'estat. «Jo treballava a Barcelona i no tenia temps d'estudiar a fons, i només ho vaig fer uns quants dies abans», assegura.

Aquest veí de Manresa procedent del Marroc té clar que desenvoluparà el seu projecte de vida a Catalunya.