Les persones que tenen alguna demència i les seves famílies disposen, des del maig del 2014, d'una «porta única» on trucar, que inclou tots els recursos necessaris concentrats per abordar la malaltia. Es tracta de la Unitat Ambulatòria de Demències del Bages, ubicada a l'Hospital de Sant Andreu, que és fruit del treball conjunt de Sant Andreu Salut i la Fundació Althaia. Al centre tracten les persones que tenen alguna demència a la regió central i l'any passat van atendre 1.600 pacients.

La unitat va permetre unificar i coordinar tots els recursos assistencials de les dues institucions en un únic espai, que s'ha convertit en el referent en la diagnosi de demències. La Unitat Ambulatòria de Demències del Bages està formada per un equip de professionals de la salut especialitzat en el diagnòstic i tractament de les demències. Actua en l'àmbit ambulatori.

L'equip interdisciplinari està compost per dos metges geriatres, un neuròleg, un psiquiatre, una psicòloga, una infermera gestora de casos i dos neuropsicòlegs, i és el referent per als metges de família de la comarca del Bages, de l'hospital d'aguts i dels centres sociosanitaris perquè els malalts detectats amb problemes de memòria i trastorn de conducta des d'Atenció Primària es deriven a la unitat.

L'equip de professionals té la missió de diagnosticar les persones amb trastorns cognitius i de la conducta, de conèixer les necessitats del pacient i de la seva família des d'un punt de vista sanitari psicosocial i funcional.

Un cop valorat el pacient, s'estableix un programa d'intervenció multidimensional que inclou els aspectes de tractament farmacològic i no farmacològic, les pautes de seguiment i el tipus de recurs necessari per afrontar la malaltia del pacient.