En la presentació del pressupost d'enguany de l'Ajuntament de Manresa va quedar palès que els increments de l'Impost de Béns Immobles i de la taxa de recollida d'escombraries que han de pagar el 2018 famílies i empreses a Manresa sumen 1,2 milions d'euros.

El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, va xifrar el 2,5% d'augment d'IBI en 625.000 euros i l'11,6% de les deixalles en 630.000 euros.

Són els dos imports més significatius de la proposta de noves ordenances fiscals que l'equip de govern de CDC i ERC va aprovar.

Els tributs municipals per al 2018 han tingut un increment general del 2,5%, excepte en el cas ja esmentat de la recollida d'escombraries -que ha estat molt superior- i en l'impost de vehicles i d'activitats econòmiques, que es queden com estan.

L'impost de vehicles fa anys que no puja perquè ja és a la banda alta i l'IAE es manté perquè l'any passat va ser actualitzat i va rebre fortes crítiques de l'empresariat.

Segons va argumentar el govern municipal, les causes dels increments de tributació són la davallada prevista en la recaptació d'entre 1 i 1,2 milions d'euros de l'impost de plusvàlua que grava transmissions patrimonials, a causa de sentències judicials que no consideren justa la tributació que s'ha aplicat fins ara quan la transacció es fa amb pèrdues. I l'encariment en dos fronts del tractament dels residus que generen les llars.

Un és que, en compliment de les directives europees, l'Agència de Residus de Catalunya obliga a fer un pretractament de les deixalles abans de dipositar-les a l'abocador.

En el cas del Bages, aquest pretractament es durà a terme al Consorci del Vallès, ubicat a Vacarisses, mentre no es faci una planta pròpia. Això afegeix 22,6 euros per tona d'escombraries a la factura, sumant el cost del pretractament i del transport.

L'altre focus d'encariment és la pujada del cànon d'abocament que ha establert l'Agència de Residus, que passa de 30 a 35 euros per tona abocada.

Pel que fa a altres impostos i taxes s'ha aplicat el 2,5% d'increment.

En el cas de l'Impost de Construccions i Obres (ICIO), el tipus impositiu passa del 3,88% al 3,98%.

El govern va destacar que es manté així encara per sota del 4% de l'any 2012.

La taxa de guals s'incrementa el 2,5%. Pel que fa a l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua) manté el tipus impositiu al 15%.