Manresa té prou potencial per convertir-se en un pol de recerca de salut i biomedicina a Catalunya. La Generalitat ha reconegut oficialment cinc grups de recerca que impulsen la Fundació Althaia i la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa), un d'ells conjuntament. En tots els casos, tret d'un, estan relacionats amb les ciències de la salut.

És la primera vegada que Althaia rep un reconeixement d'aquestes característiques. «És una fita molt important perquè consolida una de les missions i una de les finalitats fundacionals de la fundació, que és la recerca», ha assegurat a Regió7 el director de Qualitat i Coneixement d'Althaia, Alfons Hervàs. També és el primer cop que a la FUB se li reconeixen oficialment grups de recerca. És com un segell de qualitat, ha comentat el director de Recerca i Innovació, Xavier Gironès.

En els dos casos s'han acreditat el que s'anomenen Grups de Recerca Emergents (GRE), una condició que s'atorga a equips d'investigació que s'han creat recentment però que tenen un gran potencial. D'aquí a un temps el treball que facin s'avaluarà i llavors haurien de passar a ser grups de recerca ja consolidats.

Per a Hervàs, a part de la tasca assistencial pròpia de l'hospital, també és important la recerca , en la qual participen bàsicament personal facultatiu i d'infermeria. «És una estructura fonamental que tot hospital amb cert nivell ha de tenir. Als grans hospitals de Catalunya ja estan consolidades, i a Althaia ens hem posat al dia després d'uns anys apostant-hi fort». Segons Althaia, el reconeixement dels grups de recerca reforça la seva condició com a hospital universitari gràcies al seu vincle amb la UVic-UCC, i també referma la creació de la unitat docent d'Althaia de la facultat de Medicina d'aquesta universitat.

En el cas de la Fundació Universitària del Bages, la recerca és el seu principal objectiu juntament amb el de la docència. Per a Gironès, «amb aquest reconeixement podem optar a altres convocatòries, ja que ens han avalat que som un grup estructurat, que fa una recerca activa i de qualitat. Amb això podem fer més coses encara». L'aprovació dels grups de recerca permetrà, per exemple, optar a beques, finançament i ser més competitius.

Els grups s'ha format amb l'aliança d'altres institucions, i amb la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) en tots ells. «Per ser competitius era important ajuntar esforços», segons Hervàs. Un exemple d'això és que un dels grups de recerca el coordina la FUB i té la participació d'Althaia. Es tracta del d'Innovació docent, Simulació i Seguretat del pacient. En el cas de la FUB, també ha captat institucions a escala internacional per col·laborar en la recerca.