El ple de l'Ajuntament de Manresa ha aprovat declarar persona no grata al rei Felip VI amb els vots a favor dels grups municipals de CDC, ERC, CUP i DM, i el saló de sessions ple de públic i aplaudint la decisió.

Són els mateixos grups que fa 1 any van aprovar una altra moció conjunta en la què es declarava persones no grates al municipi Mariano Rajoy, Juan Ignacio Zoido, Enric Millo, Emilio Ablanedo i Diego Pérez de los Cobos. La moció aprovada condemnava les paraules del rei Felip VI pronunciades el dimarts 3 d'octubre després d'una jornada de vaga general i de mobilització popular en la qual no condemnava la repressió estatal ni mostrava la seva solidaritat amb les persones i les institucions que la van patir.

En aquesta ocasió, Eudald Camprubí, en nom de l'ANC, ha intervingut al ple fent ús del reglament de participació ciutadana, demanant als representants polítics si es consideren súbdits i si té justificació que Felip VI digués que el miler de ferits civils era un fet justificable.

Àuria Caus, de CDC, ha argumentat la decisió per la justificació que el rei va fer de la violència policial contra persones que volien exercir el seu dret a vot.

Marc Aloy, d' ERC, ha recordat l'agressivitat i violència patida per voler votar. El rei va justificar la repressió i la violència amb una versió refinada de "A por ellos". Durant els darrers 12 mesos el cap d'Estat ha seguit atiant el foc i s'ha posicionat al costat de la repressió. Per això "el rei d'Espanya no ens representa".

Gemma Tomàs, de la CUP, ha dit que la moció "és totalment lògica sobre una monarquia coronada per un dictador. El règim monàrquic no té cap sentit. No és una qüestió d'independència sinó de lògica".

Ton Siera, de DM, ha lamentat que no hi hagi lloc per a les nacions de l'estat i ha recordat que els republicans no reconeixen la legitimitat del rei.

Abstenció de Miquel Davins per manifestar-se en contra de tot tipus de violència.

Andrés Rojo, de Ciutadans, ha acusat el govern de "servilisme" en relació a l'ANC i ha convidat a l'Assemblea a presentar-se a les eleccions, perquè "proposen més mocions que el govern municipal". En una dura intervenció ha acusat l'ANC de participar en un moviment que assenyala als que pensen diferent i "els coacciona". Ha acusat l'ANC de fomentar el totalitarisme. Ha dit que el rei no havia de callar "davant d'un intent de cop d'Estat". I si el proper pas seria demanar declarar-los persona no grata a ells i als "milers" de persones que els han votat. Rojo ha assegurat que sent una democràcia millorable també és homologable a les grans democràcies europees. Per a Rojo es tracta d'una "simple acció de 'postureo' sense cap valor real".

Felip González, del PSC, ha recordat que la moció era irrellevant jurídicament i, a més, "no ajuda en res per refer els ponts trencats", sinó que "caldria parlar amb tothom en compta d'aportar per la reconciliació i la convivència. Nosaltres perseverar em en la recerca de l'entesa".

Eudald Camprubí, de l'ANC, ha respost a Ciutadans que això no anava "d'orígens sinó de privilegis". Li ha demanat "si li agrada" que el feixisme "es manifesti al costat de Ciutadans": "Va de democràcia i no d'orígens", ha reblat. Camprubí ha afegit que no s'esperava el posicionament del PSC, que considerant-se republicanista i, per tant, allò contrari a la monarquia no votés favorablement.