L´Ajuntament de Manresa reprendrà aquest mes d´octubre la captura de coloms amb el mètode utilitzat els darrers anys, les gàbies situades en sis remolcs. Aquest sistema ha estat interromput durant un any, període en el qual no s´ha dut a terme cap actuació per al control d´aquesta població d´aus. Es va aturar el 20 de setembre del 2017 per la queixa presentada per entitats animalistes encapçalades per la comissió de defensa dels animals dels col·legis d´advocats i des de llavors s'havien doblat les queixes provocades per aquesta espècie animal a la ciutat.

Les crítiques contra el sacrifici dels coloms -el 60% se sacrificava i la resta eren utilitzats com a aliment per a falcons- van provocar que l´Ajuntament decidís aturar la captura i estudiar la situació. Va encarregar un cens d´aquesta au urbana i un informe dels serveis tècnics de Sanitat sobre l´efectivitat del mètode. Segons fonts municipals, aquest estudi «acredita l´efectivitat» dels remolcs i conclou que «les alternatives que s´havien plantejat no garantien un millor resultat i algunes generaven inseguretat jurídica». Entre les opcions que utilitzen altres municipis i que també defensen els col·legis d'advocats hi ha l'ús del pinso anticonceptiu.

Ara, un any després, l´equip de govern ha decidit reprendre les tasques de control de la població de coloms. Assegura, però, que «conscient de la sensibilitat que desperta el sacrifici» d´aquestes aus ha elaborat un protocol per garantir que les captures es realitzin només en els casos en què es constati una concentració de coloms superior a la mitjana de l´observada a la ciutat fa un any.

Un colomar ecològic de prova

Així mateix, té previst instal·lar, abans de final d´any, un colomar ecològic per tal d´avaluar si pot ser efectiu com a alternativa al sacrifici d´exemplars. Consisteix en una estructura de fusta on s´introduirà una colònia de coloms prèviament capturada en la mateixa zona on s´instal·li amb la finalitat que es puguin controlar les postes d´aquests ocells per tal de substituir els seus ous per d´altres de falsos i així evitar que la població proliferi sense control.

La voluntat del consistori és, apunta, mantenir aquests procediments almenys tres anys per fer una nova avaluació a la finalització del període que permeti "introduir els canvis necessaris per tal de complir amb l'obligació de controlar la població de coloms però amb la premissa de fer-ho de la forma menys lesiva cap a aquesta i la resta d´espècies i cap a la sensibilitat de la ciutadania".

El Col·legi d´Advocats es va adherir a la queixa dels animalistes

La captura i sacrifici de coloms es va interrompre el 20 de setembre del 2017. A la queixa dels animalistes es va sumar el Col·legi d´Advocats, amb qui l´Ajuntament afirma que ha «mantingut un contacte fluid» al llarg d´aquests mesos i apunta que està obert a les noves aportacions que pugui fer l´entitat a partir d´ara. També subratlla que continuarà controlant -i sancionant- les persones que alimenten coloms. El cens encarregat a l´empresa Phragmites va determinar que hi ha entre 3.672 i 4.760 exemplars a la ciutat, xifra que, segons els autors, mostra «l´estabilització» del nombre de coloms al nucli urbà.