Les principals institucions sanitàries i acadèmiques del Bages i Osona han unit esforços per crear el Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central (C3RG), un equip interinstitucional format per 57 professionals: 40 membres i 17 col·laboradors.

Provenen de la Fundació Althaia de Manresa, la Fundació Sant Andreu Salut, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, el Consorci Hospitalari de Vic, l'Institut Català de la Salut i la UVic- UCC a través del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials, els equips d'assistència primària Vic Sud i Centelles, l'Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació d'Osona per la Recerca i l'Educació Sanitàries, que n'assumeix la coordinació.

La cronicitat és un dels reptes més grans i complexos que ha d'afrontar la societat i el seu sistema de salut.

L'envelliment de la població ha augmentat i cada vegada hi ha més persones grans, amb més malalties en diferents estadis de gravetat i durant més temps.

La feina del Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central és trobar fórmules per augmentar el benestar i la qualitat de vida d'aquestes persones.

Liderat pel doctor Jordi Amblàs, geriatre de l'Hospital Universitari de Vic i l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i director adjunt de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, el Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central compta amb un equip multidisciplinari que reuneix professionals de la medicina, la infermeria, el treball social, la farmàcia, la fisioteràpia, la teràpia ocupacional, la metodologia, l'estadística i l'economia.

La finalitat del grup és estudiar la cronicitat des del doble vessant individual i col·lectiu d'aquest fenomen.

Per això, promou una recerca que situï la persona al centre de l'atenció, promogui la prevenció i tingui en compte l'opinió del pacient, i que alhora permeti desenvolupar solucions útils per a la col·lectivitat a través de nous models organitzatius i territorials.

L'activitat investigadora del grup entronca amb les iniciatives, accions i recerca a l'entorn de la cronicitat que ja fa temps que es duen a terme a les comarques d'Osona i el Bages i se centra en els aspectes assistencials de la cronicitat amb la voluntat d'obtenir resultats fàcilment aplicables al seu tractament.

Línies prioritàries

A partir de l'experiència de recerca prèvia dels membres del grup -en els darrers tres anys han publicat una trentena d'articles i desenvolupat 6 tesis doctorals- s'han identificat quatre línies de recerca prioritàries: Fragilitat inicial i prevenció de la discapacitat; Complexitat, fragilitat i cronicitat avançades; Prescripció centrada en la persona i Models territorials d'atenció a la cronicitat.

Les quatre línies de recerca funcionen de manera autònoma dins el Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central i s'estan tractant conjuntament amb altres grups de recerca europeus per tal de compartir i internacionalitzar el coneixement.

El grup de recerca està dirigint en l'actualitat quatre tesis doctorals,sis projectes de recerca en curs i tres articles acceptats per revistes científiques però encara pendents de data de publicació, a més de tres articles ja publicats durant aquest any 2018.