Un cartell amb el lema «Vam votar. Vam guanyar», al costat d'un retrat del rei Felip VI cap per avall, va presidir l'acte de la Plataforma 1 d'Octubre coordinat per l'ANC a Manresa que ahir al vespre va omplir de gom a gom la plaça Major de Manresa. L'acte es va plantejar per homenatjar totes aquelles persones, entitats i col·lectius que van fer possible el referèndum, i al mateix temps per reclamar la legitimitat dels resultats i que es facin efectius. «Ni un pas enrere» va ser un dels lemes que es van poder sentir a la plaça.

L'acte es va cloure amb un manifest de l'ANC de Manresa que va llegir Carles Badia. La frase que va pronunciar un dels policies l'1-O passat, «¿dónde están las putas urnas?», va servir de fil conductor del text per afirmar que «quan ens ajuntem, des de la diversitat però amb el mateix objectiu, amb determinació, podem esquivar l'Estat i exercir els nostres drets polítics sense aturador». També va afirmar que «quan fem servir la intel·ligència col·lectiva, hi sortim guanyant». No van faltar crítiques: «Els partits polítics no tenen el monopoli del que cal o no cal fer», per reblar que «la gent té la força i la responsabilitat, i s'ha d'organitzar per fer-la servir».

Aquest va ser el missatge del manifest final de l'acte de l'ANC i la Plataforma 1 d'Octubre a Manresa. Va demanar organització a tots els nivells per tornar «a la càr-rega per aconseguir, ara sí, la independència i la República». «Així doncs, a organitzar-se, a mullar-se, a exigir i a participar. Hi érem, hi som i hi serem. Vam votar. Vam guanyar i guanyarem».

Tornen les urnes

Les urnes de l'1-O van tornar a ser ahir a la plaça. N'hi havia tres, on la gent podia dipositar un imprès que s'enviarà a la Generalitat en el qual s'insta el Govern a reconèixer el valor del vot que es va emetre al referèndum i a fer efectius els resultats.

Durant el vespre també es va poder escoltar una veu en off distorsionada que va explicar l'operatiu per fer arribar les urnes a Manresa. A continuació van pujar a l'escenari una representació de famílies que van custodiar les escoles i els centres de votació la vigília de l'1-O. L'arribada de les urnes i la constitució de les meses «va ser una sensació de vertigen», van explicar. «El recompte final va fer esclatar tots els nervis en una alegria increïble». Finalment van comentar que «et queda la sensació d'orgull de formar part d'un poble, i la sensació que cadascú de nosaltres és indispensable. I encara ho som».Crits d'unitat

Entre estelades, banderes negres i crits d'independència també se'n van poder escoltar que reclamaven unitat i contra la bandera espanyola que oneja a l'edifici de l'ajuntament.

Hi va haver la participació del col·lectiu La Veurem, que va llegir diversos poemes, entre ells, l' Ara mateix de Miquel Martí i Pol, que acaba recordant que tot està per fer i tot és possible, i l'actuació dels cors Lupulus i Incordis.

Darrere d'ells, el cantant del grup Gossos Natxo Tarrés va ser l'encarregat de llegir el manifest de la Plataforma 1 d'Octubre titulat «Som dignitat». Acaba dient: «Reclamem-ho tot, exigim-ho tot i conjurem-nos per recuperar tot el que va fer possible l'1 d'octubre, i atorguem tota la legitimitat al seu resultat. És d'aquesta manera com podrem trobar una solució democràtica al conflicte polític i, si la majoria del poble de Catalunya ho desitja, farem efectiva la República Catalana».

L'acte es va cloure amb la intervenció de la colla castellera Tirallongues, que va alçar un pilar amb estelada inclosa, i amb el cant d'Els Segadors.