Ensurt monumental, ahir, al Centre Històric de Manresa quan l'esfondrament parcial del segon pis del número 10-12 del carrer Galceran Andreu, que fa xamfrà amb el carrer de la Codinella, va obligar a desallotjar una vintena de persones de vuit famílies diferents. No hi va haver ferits. Aquest matí de dimecres els veïns han pogut treure les seves pertinences de dins l'immoble.

La Policia Local de Manresa ha informat de matinada que ja s'ha reobert el trànsit de vehicles a la Via Sant Ignasi. Es manté el tall per a vianants al voltant de l'edifici deteriorat. El perímetre de pas per a les persones està prohibit i assenyalat per tanques i la cinta policial.

El regidor d'Urbanisme i Llicències de l'Ajuntament de Manresa, Marc Aloy, ha explicata Regió7 que durant aquest matí es faran les inspeccions pertinents a l'edifici per determinar les actuacions que cal fer-hi.

Davant el risc que l'edifici entrés en col·lapse va caldre fer servir una grua de grans dimensions instal·lada a la Via de Sant Ignasi per fer els treballs de desenrunament i apuntalament de l'immoble.

L'ampli dispositiu policial desplegat impedia l'accés a l'entorn de l'edifici, situat al costat d'on hi havia hagut la seu de Creu Roja, a tothom que no fos membre dels cossos de seguretat, emergències i personal municipal tècnic i de serveis socials.

Els agents de la Policia Local van blindar l'accés tant des de la plaça Immaculada com des del Galceran Andreu, el parc de la Seu i la passarel·la que connecta amb el barri de les Escodines.

Afectats per l'esfondrament intentaven accedir-hi per recollir pertinences, però els agents els impedien el pas per motius de seguretat.

Al mateix carrer de Santa Llúcia es van poder veure escenes de desallotjats ordenant al mig del vial els pocs objectes que havien pogut recollir abans de sortir de l'immoble.

Hi ha famílies afectades de fins a 6 membres. La majoria van anar ells mateixos a casa de familiars o amics, i 4 persones les va reallotjar l'Ajuntament.

L'ensorrament parcial de l'edifici del carrer Galceran Andreu, molt a prop dels antics jutjats i la basílica de la Seu, va obligar l'Ajuntament a fer una actuació d'urgència i tallar el trànsit a la Via de Sant Ignasi de Manresa.

Col·lapse d'una paret mitgera

La causa va ser el col·lapse d'una de les parets mitgeres de l'edifici, afortunadament sense provocar danys personals.

Els tècnics municipals d'Urbanisme, Protecció Civil, Policia Local i Bombers es van desplaçar fins a l'edifici i després de la inspecció es va decidir el reallotjament de les 8 famílies que hi residien. Igualment, es va determinar fer obres urgents d'enderroc controlat d'alguns elements de la finca en risc d'esfondrar-se i per acabar de conèixer l'abast de l'afectació a l'edifici.

Atès que la grua no podia accedir al carrer de la Codinella, de petites dimensions, els treballs es portaven a terme des de la Via de Sant Ignasi. Mentre duraven els treballs els vehicles no podien pujar des de la rotonda de Sant Marc en sentit entrada a la ciutat, i els vehicles provinents del camí de la Cova només podien baixar cap a la rotonda. En sentit descendent, la circulació al tram entre Vidal i Barraquer i plaça de Sant Ignasi es va invertir, de manera que els vehicles podien arribar a la plaça de Sant Ignasi i anar cap a Santa Llúcia o Escodines.

Per als vianants estaven tallats el carrer Galceran Andreu, el tram de Codinella entre la passarel·la i el parc de la Seu, i la passarel·la.

Aquest dispositiu estarà vigent mentre durin les obres. Avui es decidirà si cal fer més actuacions urgents a l'immoble.