Ni unilateralitat ni mancança de places de zona blava. Aquesta és la resposta del govern de l'Ajuntament de Manresa a l'Associació de Comerciants de Sobrerroca, Plaça Major, Sant Miquel i Voltants, que (vegeu diari d'ahir) veu «inacceptable» la pèrdua de la zona blava que hi havia a l'entorn de la plaça Milcentenari.

Jordi Serracanta, regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, ha «desmentit» que hi hagi «manca de places de zona blava, com asseguren els representants dels comerciants».

Explica que, segons les darreres dades, «l'ocupació mitjana de la part de zona blava del costat la plaça del Milcentenari (a l'exterior de les arcades i al carrer Puigmercadal) és del 25%, i la dels dos solars de la Dama, del 15%. Amb les places de la Dama, doncs, és previst cobrir la demanda d'aparcament de rotació al sector».

Pel que fa a la temença dels comerciants que els quedin només de 19 a 23 places de zona blava de dia al carrer de la Dama, Serracanta ha afirmat que hi ha 42 places de zona blava en els dos solars del carrer de la Dama «a disposició de tots els conductors».

El regidor de Mobilitat ha recordat que l'espai que acollirà el Cruyff court està qualificat com a zona verda -com a parc públic- des del pla general del 1981, així que fa prop de 40 anys que el planejament urbanístic preveia desenvolupar un parc públic, i finalment aquest es portarà a terme. La instal·lació del camp és un element dinamitzador, pensat per a infants i famílies, i es fa una aposta per integrar-lo al Centre Històric com a element de revitalització d'aquest sector de la ciutat. Un espai pensat per a les persones, en un lloc cèntric de la ciutat ocupat actualment per vehicles.

Més zona blava

Serracanta ha volgut subratllar que la comissió formada per representants de l'Ajuntament, dels veïns i dels comerciants del sector, als quals posteriorment es van afegir també els restauradors, i que es reuneix regularment des del 2012 és la taula de treball on s'exposen els projectes i propostes municipals i dels altres actors sobre comerç, mobilitat, espai públic i aparcament. En aquesta comissió ja es va proposar al seu dia la necessitat d'ampliar l'aparcament en rotació al Centre Històric, en el cas que l'Ajuntament volgués desenvolupar la zona de parc públic de la plaça Milcentenari. Va ser en aquest marc on es va decidir crear més espai d'aparcament de rotació i, per això, després de gestions intenses per part del govern municipal, en aquest mateix mandat, el febrer del 2016 es posen en funcionament les 42 places de zona blava al carrer de la Dama.

Al mateix temps es va acordar crear una zona verda d'aparcament per tal de facilitar la mobilitat als veïns del Centre Històric. Una mesura de discriminació positiva per tal de crear incentius i facilitats als habitants d'aquest sector. Per al regidor de Mobilitat tot això mostra que «en cap cas es pot afirmar que no han estat decisions consensuades ni comentades».

I afegeix que «el govern en tot moment ha exposat els seus plans i tant comerciants com veïns sabien perfectament quina era la situació i hi han pogut fer aportacions, en el marc de les reunions que s'han portat a terme».

Com a mostra del tarannà de consens recorda que l'ampliació de les fotomultes a tot el Sobrerroca es va desestimar després d'haver rebut opinions contràries.

L'Ajuntament està ultimant una nova proposta per facilitar l'aparcament nocturn en rotació al pàrquing Puigmercadal en condicions econòmiques avantatjoses.