Per sota del passeig de Pere III de Manresa passa un dels dos col·lectors d'aigües residuals més importants de Manresa. És el torrent dels Predicadors. L'altre és el torrent de Sant Ignasi.

El tram dels Predicadors que va des de la Ben Plantada, a la Bonavista, fins més enllà del carrer Primer de Maig, a prop de l'estació dels Catalans, està força malmès pel pas del temps. «Donava senyals de deteriorament», segons ha explicat el director d'Explotació d'Aigües de Manresa, Ricard Tomàs. Per això hi han començat a fer obres de millora a càrrec de l'empresa municipal Aigües de Manresa. Per accedir-hi, però, és necessari foradar el Passeig.

L'accés habitual al torrent es fa a través de les tapes del clavegueram. Però per aquí no hi pot passar ni la maquinària necessària ni el personal ni el material de l'obra. Per això s'ha foradat el Pere III. A hores d'ara s'estan fent dos grans accessos a l'interior del torrent. Un és a la cruïlla amb el carrer Sèquia, on s'ha ocupat pràcticament tota l'andana central del Passeig que connecta els dos trams del carrer Sèquia. L'altre és a l'alçada del carrer Primer de Maig.

«És una intervenció necessària per entrar i sortir personal, maquinària i material. Per això s'ha ocupat la via pública. També es tracta d'un tema de seguretat ja que hi ha d'haver diverses obertures perquè circuli l'aire», explica Tomàs.

Per aquest motiu l'andana central del Pere III amb el carrer Sèquia s'ha tancat al trànsit. L'envolta una tanca amb una malla de color verd. Els vehicles que circulen pel primer tram del Sèquia s'han de desviar obligatòriament en direcció a la rotonda de la Bonavista. També hi ha una gran tanca a la part central del Passeig a l'alçada del Primer de Maig, l'altre pou d'accés al torrent . Al llarg del Passeig s'han fet, així mateix, treballs menors relacionats amb l'obra. El projecte de millora té un pressupost de 209.000 euros.

Les aigües residuals de Manresa es canalitzen bàsicament a través del torrent dels Predicadors i el de Sant Ignasi. «Són artèries importantíssimes per a la ciutat», comenta Tomàs. «Com el seu nom indica, són antics torrents que han acabat de col·lectors. El del Passeig, que en altres ciutats en diuen rambla, no és res més que l'antiga llera del torrent que s'ha urbanitzat, cobert i soterrat.

El col·lector arriba fins al primer tram del Pere III, gairebé a l'alçada de la Muralla de Sant Domènec. Uns metres abans es desvia cap al carrer del Cós i acaba al passeig del Riu, on està connectat al col·lector general que prové de Sant Joan de Vilatorrada.

Tot i l'aparositat de l'obra vista, els treballs són en una fase inicial per garantir l'esmentat accés sense problemes. «No són unes obres complicades, però sí difícils per les condicions», asseguren a Aigües de Manresa. Els treballs se centren a la part inicial del torrent. Un tram que fa entre 1,70 i 1,80 metres d'alçada, i 90 centímetres d'amplada.

Les obres que es fan a la Via de Sant Ignasi també van deixar al descobert durant uns dies l'antic torrent que hi passa per sota.