Una seixantena de persones van estrenar ahir el fòrum de debat a la plaça Major de Manresa convocades per la Plataforma en Defensa de les Pensions i dels Drets de la Gent Gran.

Dilluns que ve, també a les 11 del matí davant l'ajuntament, hi haurà una nova concentració i s'aniran repetint setmanalment o cada 15 dies per visualitzar un conjunt de problemàtiques que afecten de forma frontal els treballadors, però, al mateix temps, no estan aconseguint una mobilització social en consonància.

Els promotors de la iniciativa van desplegar una pancarta en què es podia llegir «El Bages per unes pensions dignes», però van deixar clar que el debat públic no seria només sobre les pensions sinó sobre el conjunt de problemàtiques que afecten ara el col·lectiu de la gent gran i que el dia de demà ho faran als que en aquests moments són joves.

Per exemple, es va posar de manifest que a Manresa cal esperar 2 anys per tenir una plaça de residència pública, que el 83% de les places geriàtriques són privades i que els preus per accedir a algunes de les residències privades manresanes són prohibitius per a la gran majoria dels ciutadans, ja que el seu import oscil·la al voltant dels 2.000 euros mensuals en habitació compartida. Uns preus que fins i tot obliguen famílies a endeutar-se.

Els convocants van insistir que es tractava d'un fòrum obert a tothom. Un rere l'altre, alguns dels participants van prendre la paraula i van denunciar l'«aixecada de camisa» que suposa la revalorització de les pensions tal com s'ha plantejat des del govern central, els efectes de la reforma laboral i la discriminació sexista. Van deixar clar que serà la mobilització ciutadana la que faci possible accions de justícia que «no són cap impossible», van assegurar.