Carbó vegetal, sacs de castanyes i caixes de moniatos s'amunteguen a la caseta del castanyer de plaça Espanya. Amb la tardor i l'aparició de les primeres castanyes ja ha obert la tradicional caseta de la plaça Espanya. Manté el preu de l'any passat: 1 euro per 5 castanyes, encara que sempre en cau alguna de regal.

Manel Beas segueix la tradició familiar de torrar i vendre casta-nyes a la paradeta que cada any instal·la a la plaça Espanya. Enguany amb la tardor a sobre. Els últims anys la venda de castanyes coincidia, encara, amb la calor.

Producte de temporada

«Hi ha gent que menjaria castanyes tot l'any», comenta Beas. Però és un producte de temporada i «sembla que amb la fresca ve més de gust, opina. «A l'estiu no en trobaràs. Tampoc no es pot congelar ni aguantar gaire temps perquè perd el gust i els nutrients».

Ahir a la tarda va ser un no parar. Atenia tothom qui s'acostava a la parada, i va ser un degoteig constant. Aprofitava els pocs moments de calma per torrar i tombar, amb l'ajuda d'una petita pala, les castanyes que hi havia al foc.

La primera castanya és la d'Andalusia. «On fa més calor és on ha madurat més aviat». És gustosa i bona però té una pega, i és que costa de pelar. De cara a la setmana entrant és previst que arribi la castanya estrella: la gallega. Per a Beas, però, la millor és la de la zona del Bierzo, a Castella i Lleó. Quan s'acabin les castanyes de la Península arribaran les procedents de Turquia, de la Xina i, finalment, una varietat més tardana que es fa a Portugal.

Això serà fins a la primera quinzena de desembre. «Llavors les vendes comencen a baixar una mica perquè s'acosta la campanya de Nadal. La castanya és més cara i costa més de trobar-ne que sigui bona», assegura. Serà el moment de tancar la parada. Un any més.

Per a Beas el més important en una castanya és que sigui fresca. En 15 o 20 minuts es torren i és habitual que hi hagi cues per comprar una paperina. «A molta gent li agrada venir perquè és com sentir sensacions de tardor», opina. «El carbó, l'olor, com omplim la paperina, pelar-la i notar el gust que té, que molta gent ja té interioritzat. És com dir: ja hem superat un any més». Remarca, igualment, que no s'hi afegeix cap ingredient, de forma que «més natural és impossible».

Va heretar el negoci de la família, encara que recalca que «és un plus, però no m'hi guanyo la vida». Durant els pròxims dos mesos i mig obrirà cada tarda i els festius tot el dia. És tradició, com la castanyera de la plaça Sant Domènec. Ahir encara no havia obert perquè aquest dies se celebrava la Fira Mediterrània.