El govern municipal portarà a aprovació al ple municipal del 18 d’octubre el segon Pla Intern d’Igualtat de Gènere de l’Ajuntament de Manresa, una actualització profunda del primer pla, que és del 2015. que té per a objectiu estendre la igualtat de gènere com a valor transversal a totes les polítiques locals, tant a nivell de ciutadania com a nivell intern.

Per a l’elaboració del pla, que ha tingut el suport de la Diputació de Barcelona, s’ha dut a terme per primera vegada una diagnosi exhaustiva de les característiques de la organització en relació al principi d’igualtat entre dones i homes, a partir de la qual s'ha pogut dissenyar línies d’actuacions, que es concreten en 44 accions planificades, amb calendari d’execució i indicadors, per fer-ne el seguiment i facilitar-ne el compliment.

Igualment, el pla incorpora la mirada LGTBI, amb accions per garantir els drets de les persones d’aquest col·lectiu, en el marc també del Pla LGTBI de Manresa i comarca aprovat recentment.

El Pla Intern d’Igualtat de l’Ajuntament Manresa contempla un seguit d’accions distribuïdes per sis àmbits d’actuació que interactuen i s’interrelacionen, per configurar una organització municipal igualitària des de la perspectiva de gènere.

Aquest conjunt d’accions plantegen una estratègia transversal, tenint en compte que les diferents àrees funcionals de la Corporació Municipal són part implicada i part beneficiària de l’aplicació del conjunt d’actuacions que se’n derivin.

Les àrees més afectades són recursos humans i prevenció de riscos laborals. Tanmateix, aquest principi s’ha d’estendre a d’altres àrees i serveis municipals que poden contribuir de manera positiva a estendre el compromís municipal envers la igualtat de dones i homes cap a la ciutadania i territori on presta els seus serveis.

Els sis eixos estratègics en què s’organitza el pla són: cultura política i igualtat de gènere; igualtat en l’accés a l’ocupació; igualtat en les polítiques de formació i desenvolupament professional; mesures favorables a la conciliació de la vida laboral, personal i familiar; condicions de treball i política salarial; i condicions de treball, salut laboral i prevenció de riscos laborals.

Amb l’elaboració del pla s’assoleixen diversos objectius. Per una banda, es dona compliment als compromisos presos dins del Pla de Govern, el Pacte de Ciutat i el propi Pla d’Igualtat de ciutat. A nivell més global, el document és una manera de continuar impulsant Manresa lliure, respectuosa, diversa i compromesa amb la igualtat, promovent des de la cultura interna de l’Ajuntament unes relacions laborals basades en les relacions entre iguals.

Es tracta d’un pla viu, en el qual es faran les revisions pertinents. Al Pla hi ha participat especialment les regidories de Dona i Igualtat i Recursos Humans de l’Ajuntament de Manresa.