Ignasi Altimiras i Teresa Vasco són els actuals propietaris de les Marcetes. Ell és l´hereu de tota la finca, ubicada al barri de Viladordis de Manresa. També és la quarta generació d´Altimiras que rep el llegat dels seus antecessors.

La parella disposa d´una informació de la qual poques famílies poden presumir. Coneixen quines han estat les 16 generacions dels seus avantpassats a heretar el mas durant més de 500 anys. Tenen documentada aquesta informació en un arbre genealògic que han volgut compartir amb Regió7 i que reproduïm parcialment al costat d´aquestes línies.

Com a referències temporals, hi consten dates de casaments, defuncions o altres de corresponents a documents on apareixen els noms dels protagonistes. També s´especifica la procedència de les famílies i fins i tot el nom dels notaris que signaven els textos, ara centenaris. Es tracta d´una informació inèdita que hem acarat amb la documentació de què disposa el Centre d´Estudis del Bages i que resumim aquí.

El testament a través del qual hem explicat les disputes legals entre els hereus del mas correspon a Jaume Marcet (3). El primer Marcet de la llista era el seu pare i el segon el germà gran, que a la pràctica no va arribar mai a posseir la finca perquè era discapacitat. El conflicte familiar va esclatar precisament entre els marmessors del pare -eren les persones encarregades de complir la voluntat del testador-, que volien que Jonot fos l´hereu, i el germà d´aquest, Jaume, que es va atorgar la propietat en veure´s que Jonot no se´n podia fer càrrec. Així, els Marcet van ser propietaris del mas fins al 1577 (5).

Des de llavors cinc generacions de Casajossana -cognom d´on provenen «Casajoana» i «Casajuana»- van estar al capdavant de la finca, fins que la va heretar Ignasi Codina (10), fill de Ramon Codina i Francisca Casajossana. Sabem que vivia l´any 1819. El van succeir el seu fill Ignasi (11) i la que seria la seva neta, Francisca (12), i a partir del 1877 consten els Altimiras com a propietaris. Ignasi Altimiras (13) es casa amb Carme Gironella el 1877 però no es traslladen al mas fins al 1890, després de la defunció dels pares.

Des de llavors s´ha mantingut el mateix cognom. Qui ocuparà probablement el següent lloc a la llista és Marta Altimiras Vasco, filla dels actuals propietaris (16).