El gener passat l'alcalde Valentí Junyent va anunciar que s'havia destinat una part del pressupost d'aquest 2018, que va presentar aleshores i que és el més alt d'ençà que ell governa, per crear un alberg social a la Llar Sant Joan de Déu. Es tracta de 19 places que, de moment, cada vegada més a prop d'acabar l'any, encara no han entrat en servei per a les persones que les necessiten. La regidora d'Acció Social, Àngels Santolària, ha atribuït l'endarreriment a entrebancs burocràtics.

Santolària ha remarcat que «nosaltres, com a Ajuntament, contractualment ho tenim tot a punt. La Fundació Germà Tomàs Canet [que gestiona la Llar Sant Joan de Déu a l'antiga casa de les germanetes dels pobres] té el lloc a punt, i no ho podem materialitzar per un tema burocràtic». La raó és que «per poder tenir aquest recurs cal que estigui al registre de serveis socials de la Generalitat com a centre residencial d'estada limitada». I, abans, «per estar inscrit, cal la llicència d'Urbanisme i, en ser dins una finca que urbanísticament està en un pla de millora urbana, la llicència s'ha de confirmar des de la Comissió Ter-ritorial d'Urbanisme de la Catalunya Central. S'estan fent totes les passes».

Sobre a qui s'adreça el servei, remarca que «aquest alberg amb 19 places no servirà perquè la gent hi vagi a passar la nit. Allà hi derivarà Serveis Socials aquells casos amb els quals consideri que pot fer treball social i que en un termini de temps, que per a un seran tres mesos i per a uns altres nou, aconseguirà tenir un recurs, o perquè tindrà dret a la renda garantida o perquè està fent un curs. Hi anirà aques tipus de persones».

Tot i el que pugui semblar, tenint en compte que falta poc per acabar l'any, la regidora afirma que «és un alberg que necessitem perquè hi ha casos, com ara si es tracta d'una família, que estarien més bé en un alberg que en una fonda, perquè és una altra manera de viure i tindran un suport tècnic. Hi haurà assistents socials, psicòleg...». El que farà l'Ajuntament serà concertar el servei amb la Fundació Tomàs Canet, de manera que «ells gestionaran el recurs, però el seguiment es farà des de Serveis Socials municipals», que hi tindrà personal.

Pel que fa a la dotació pressupostària mentre no es fa efectiu l'alberg, Santolària afirma que «els diners no es perden perquè els anem dedicant a altres coses».

L'edifici del carrer de les Saleses és propietat de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu i actualment acull una vuitantena de persones refugiades a Manresa, entre altres serveis de l'àmbit social.