Aquest és el tercer curs consecutiu que la residència d'estudiants que hi ha a la zona universitària de Manresa, que va entrar en funcionament el curs 2011-2012, està plena. De les 102 places de què disposa, des del juny no en queda cap lliure. Fa quatre anys va començar el curs al 90%, però el segon semestre s'hi van instal·lar uns italians per fer-hi un màster, de manera que també es va acabar omplint.

Segons informació aportada pel responsable d'explotació de la residència, Joan Olivart, el percentatge de renovacions dels estudiants que s'hi queden d'un curs a l'altre és del 65%, molt superior, indica, a la mitjana de les renovacions en les residències d'estudiants, que «sol ser d'entre el 35 % i el 40 %». Apunta que, de moment, no han pensat a ampliar-la, alhora que admet que la gran quantitat d'estudiants francesos que hi ha a la FUB «ens ha ajudat que l'ocupació sigui la que és». Com a novetat d'aquest curs, comenta que s'ha renovat la zona de barbacoa del complex.

La reserva abans de la 'sele'

Com que ja se sap que hi ha molta renovació d'un curs a l'altre, fa notar Olivart, hi ha estudiants nous que fan la reserva abans de la selectivitat per previsió si van a la FUB, «i si al final acaben en una altra universitat, tibem de la gent que està en llista d'espera. Aquest curs hem tingut 3 o 4 casos».

El març van fer la primera reserva per al nou curs i, l'abril, en què s'organitza una jornada de portes obertes, «se'n fan moltes». Abans, se n'organitza una d'especial per a estudiants francesos, que tenen una presència molt important al grau en Fisioteràpia de la FUB. Olivart comenta que «a la primavera hi ha molta gent que demana informació, i, abans de Sant Joan, el 20 de juny, ja no teníem cap plaça disponible. Nosaltres preguntem als estudiants que són a la residència al maig si renovaran per al proper any, i tenen temps de dir-ho fins al 10 de juny».

Els alumnes que no renoven són els que ja han acabat els estudis o que canvien d'universitat. «La gent que és a la residència marxa poc als pisos», remarca el seu responsable. «Veiem que es crea un esperit de comunitat, i per això la gent es queda d'un curs per l'altre. Tant és així que, abans, quan es feien la matriculacions (la primera setmana de juliol), teníem un estand a la FUB per promocionar la residència i omplir les places, però ja no el muntem durant els dies de matriculació perquè la tenim plena».

La setmana passada «es va fer un sopar de benvinguda al pati interior sense cobert, on hi ha la barbacoa, que és un sopar intercultural en què els estudiants cuinen plats típics del lloc d'on vénen. Es crea un esperit de grup amb aquest dia a dia. Dinen set o vuit persones juntes cada dia, miren en grup el futbol... Això en un pis es perd. La gent acaba tenint onze o dotze amics amb els quals conviuen. Aquesta és la clau de la fidelitat a la residència».