La Federació d'Associacions de Veïns de Manresa considera que els diners que ha destinat l'Ajuntament aquest 2018 al Pla de Millores de l'Espai Urbà, també conegut com pla de xoc, són insuficients. «És per això que esperem veure contemplada la nostra petició [de millora de la dotació] als pressupostos municipals del 2019, i restarem amatents als diferents programes electorals, ara que falta poc més de mig any per a les municipals, per veure quin serà el grau de compromís que tindran les diferents formacions polítiques aspirants a governar la ciutat en aquest tema».

«Cal fer un esforç econòmic més gran per resoldre la desatenció que pateixen massa carrers de la nostra ciutat, i cal creure fermament que un espai urbà net, endreçat, adequat i en bon estat resulta vital per al benestar ciutadà». La federació, per boca del seu president, Toni Erro, ha fet pública la seva queixa, adreçada a l'Ajuntament, pel mal estat en què es troben «massa» vials de la ciutat.

Capacitat d'endeutament

L'ens veïnal apunta que el fet que «l'espai urbà a Manresa es troba en molt mal estat és prou conegut pels ciutadans, es desplacin a peu, en bicicleta, en transport públic o en cotxe», i manifesta «el nostre desacord amb l'escassetat de recursos que es destinen a revertir la situació en uns moments en què les finances municipals es troben amb capacitat d'endeutament, i amb uns pressupostos, els del 2018, que han augmentat les partides destinades a inversió (9,4 milions d'euros en total i un milió d'euros més respecte del pressupost 2017)». Lamenta que, «tot i la notable gestió econòmica de les finances municipals, la partida destinada al pla de xoc per a aquest any 2018 s'ha mantingut en el milió d'euros, tal com era previst en el pla de millora de l'espai urbà del 2017».

Recorda que «a l'auditoria desenvolupada el 2016 per professionals i tècnics de l'entorn urbà, en què les entitats veïnals van participar activament, quedaven recollits diferents aspectes, com el mal estat de jardins, reg deficient o inadequat, pintura a les parets, problemes d'enllumenat, bancs i papereres... Però, sobretot, se centrava en l'estat de les calçades i de les voreres». Segons aquesta auditoria, 162 carrers de Manresa (d'un total de 679) tenien més del 30% de la calçada en mal estat i 77 carrers tenien més del 30% de la superfície de les voreres en un estat inadequat. «El pressupost econòmic per arranjar tan immens desgavell es va xifrar en 15,6 milions d'euros i es va decidir que a calçades s'hi destinarien durant els anys 2017, 2018 i 2019 un total de 2,4 milions d'euros».

Al seu entendre, es tracta d'una inversió insuficient per fer una millora tan necessària. Alhora, prèvia consulta amb les associacions de veïns que formen part de la federació, posa com a exemple alguns carrers que consideren prioritaris. És el cas de l'accés per als vianants al polígon de Bufalvent «molt mal resolt en el tram de continuació del carrer d'Alvar Aalto, on s'acaba la vorera i s'ha de passar per la calçada uns 100 metres fins a tornar a enllaçar amb el pont que travessa la carretera C-55, on el pas és molt estret, amb forats a terra i la tanca de seguretat tant del pont com de la carretera presenten un estat inacceptable». La carretera del Pont de Vilomara -tram baix-, bona part del carrer de Gaudí, el del Cadí a la barriada Mion, el de Sant Bartomeu i el de Francesc Macià cruïlla amb Viladordis al barri de les Escodines, la rotonda de la Pau amb l'avinguda dels Països Catalans, el carrer de Sant Magí, el carrer de Puig i Cadafalch, el de Fra Jacint Coma i Galí, el del Doctor Tarrés, l'accés i entorn del CAP Bases i el passeig de la Mineta i la manca d'urbanització del pàrquing gratuït del car-rer de l'Arquitecte Montagut.