La Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa ha estat reconeguda per la seva tasca per difondre la ciència i la tecnologia durant el certamen internacional Ciència en Acció, que s'ha dut a terme recentment a Viladecans. El cicle «Temps de química», impulsat pel departament d'Engi-nyeria Química de l'EPSEM-UPC, ha rebut una menció d'honor per la seva tasca per apropar temes científics i tecnològics a la societat en general. És el primer cop que la Politècnica de Catalunya a Manresa es presentava en un certamen d'aquest tipus.

El coordinador del projecte, Toni Dorado, ha explicat a Regió7 que «estem molt acostumats a fer investigació i a rebre reconeixements. Però els temes de divulgació potser són menys agraïts i no es reconeixen tant. Estem contents perquè ens ha comportat molta feina i moltíssimes hores».

L'originalitat ha estat una de les línies d'actuació de «Temps de química». D'entrada, les activitats s'han dut a terme a la mateixa UPC, però també a la biblioteca de l'Ateneu de les Bases i a la del campus universitari per apropar-ho el màxim possible a la població en general, que era un dels objectius del cicle «A la universitat es fa ciència, però per fer-la arribar millor cap enfora hi ha vies com una biblioteca». I així es va fer.

Humanisme i ciència

Un dels trets característics del projecte de la Politècnica de Manresa ha estat fusionar humanisme i ciència. Així, per exemple, una de les activitats ha implicat el club de lectura de Manresa. La proposta era llegir una novel·la ambientada en el món científic i, en aquest cas concret, escrit també per una científica, la catedràtica de Farmacologia Amàlia Lafuente. La seva obra El codi genètic es va debatre, posteriorment, amb la presència de l'autora.

Dins el cicle també han dut a terme un taller de colors adreçat als més petits. Un rondallaire explicava contes centrats en el món científic de la química narrant la història dels colors. Al mateix temps hi havia un taller on podien experimentar amb colors.

Com fer una aspirina

Xerrades, exposicions i un taller amb professors de secundària per apropar la ciència als adolescents han estat altres accions que s'han portat a terme. En aquest darrer cas, Dorado comenta que «les vocacions cientificotècniques estant caient, i és important que els adolescents vegin la ciència com una cosa propera i que és a tot arreu, sobretot la química». Per això es van donar eines als professors de secundària per aconseguir aquest objectiu. «Als instituts s'explica la química, però no es veu tant la pràctica». Als tallers es va mostrar com es pot fer una crema hidratant i fins i tot una aspirina.

Ciència en Acció és un certamen internacional dirigit a estudiants, professors, investigadors i divulgadors de la comunitat científica en qualsevol de les seves disciplines. El convoca el Consell Superior d'Investigacions Científiques i diverses entitats i societats relacionades amb el món de les ciències. El seu principal objectiu és presentar la ciència d'una forma atractiva i motivadora perquè els joves i el gran públic s'hi interessin. El certamen es va celebrar en aquesta ocasió a Viladecans. Va durar tres dies, durant els quals els participants van poder mostrar les accions que porten a terme. La Politècnica de Manresa va guanyar la menció d'honor en la modalitat de química.