La Fundació Althaia i l´empresa d´innovació Avinent presentaran a les fires Healthio i In3Dustry que comença avui a Barcelona el projecte de creació en 3D de textures molt similars a les del cos humà per facilitar als facultatius una planificació més eficient i precisa a l´hora de dur a terme una intervenció quirúrgica. Althaia i l´empresa santpedorenca Avinent especialitzada en tecnologies mèdiques col·laboren en l´organització dxe les esmentades fires. L´estiu passat van signar un conveni de col·laboració en matèria d´impressió en 3D en l´àmbit de la salut.

Professionals de les dues institucions han dissenyat el projecte per preparar una intervenció quirúrgica de càncer de recte amb tots els elements de la part abdominal com teixit, pell cutània, musculatura, bufeta, pelvis i recte amb neoplàsia.

L´ús de models anatòmics en 3D han d´ajudar els facultatius a identificar millor el problema i el seu abordatge quirúrgic per millorar la seguretat del pacient.

Les fires Healthio i In3Dustry són referents del sector de la innovació i la salut. Començen avui al recinte de Montjuïc i durarà tres dies. Althaia i Avinent han programat diferents accions que s´hi portaran a terme i que estan vinculades a l´aposta i el lideratge d´ambdues entitats en la introducció de la impressió 3D i la bioimpressió en el sector sanitari català.

Han organitzat la presentació de 12 casos reals d´aplicació de la tecnologia d´impressió 3D en l´àmbit sanitari. L´exposició d´aquestes experiències, al llarg dels tres dies dels certàmens, anirà a càrrec de professionals de la salut de deu sanitaris catalans: Hospital Trias i Pujol, Hospital Clínic de Barcelona, Parc Taulí, Hospital de Sant Joan de Déu, Consorci Sanitari Integral, Hospital Joan XXIII, Bellvitge, Mútua de Terrassa, Vall d´Hebron i Althaia.

La posada en comú d´aquests casos suposarà la posada en marxa d´un nou espai entre Healthio i In3Dustry que s´ha batejat amb el nom de 3D for Health Succes Stories i que té per objectiu donar a conèixer als professionals de la salut i serveis els beneficis de l´aplicació d´aquesta tecnologia per als usuaris, els professionals i les organitzacions.

En el marc dels certàmens es presentarà el Curs expert en impressió 3D i bioimpressió en salut, el primer a Catalunya d´aquestes característiques i que organitzen Althaia, Avinent i la UManresa.

Avinent i l´Institut de Biotecnologia de Catalunya van anunciar recentment que col·laboren en un projecte pioner per imprimir substitus d´os en 3D. Per la seva part Althaia va ser un dels primers hospitals de Catalunya que va dispoar d´una impressora en 3D capaç d´obtenir reproduccions exactes d´ossos o bé òrgans de pacients a partir d´imatges d´un TAC o una ressonància. L´aparell s´utilitza per fer formació i docència.