La unitat del sobiranisme que no hi ha al Parlament o a les xarxes socials sí que hi va ser ahir a l'homenatge al president Lluís Companys que es va fer a Manresa, a la plaça que porta el seu nom a la confluència dels carrers Bruc i Guimerà. Organitzat per la Fundació Independència i Progrés, una desena d'entitats van fer una ofrena floral en el 78è aniversari del seu afusellament. També es van repartir 78 clavells per recordar la data, la seva figura i els anys que fa de la seva mort.

Un centenar llarg de persones van participar a l'acte, en el qual va intervenir el degà del Col·legi d'Advocats de Manresa, Abel Pié. Companys era advocat, va recordar el president de la Fundació Independència i progrés, Joan Badia.

Pié va fer un paral·lelisme entre la situació generada el 6 d'octubre del 1934, quan Companys va proclamar l'Estat Català dins la República espanyola, i l'actual. Aleshores el Govern va ser destituït i detingut juntament amb 5.000 persones més, hi va haver retallada de drets bàsics, es va anul·lar l'Estatut, es van obrir procediments contra comandaments del Mossos d'Esquadra, l'Estat va requisar béns, i Companys i els membres del govern català, després de gairebé un any de presó preventiva, van ser acusats de rebel·lió militar i condemnats a 30 anys de presó.

Per a Pié, no és agosarat afirmar que hi ha moltes similituds entre els fets d'Octubre del 34 i els actuals. Va opinar que «les coses no han canviat tant. Tenim un sostrat que persisteix».

És un sostrat franquista, va assegurar al seu torn Joan Badia. «Perviu incrustat a l'Estat», va dir. Va recordar que la situació ha canviat respecte de l'homenatge a Companys que es va fer un any. «Tenim gent a la presó, a l'exili. Ens han volgut escapçar, fer por i recular. però no se n'han sortit».

A l'homenatge a Companys hi va haver lectura de poemes a càrrec de La Veurem Teatre, que va recitar obres de Vicent Andrés Estellés, Miquel Martí i Pol, Ventura Gasol i Xavier Vilà. També hi va actuar el grup musical Lupulus Emsemble. Mentre interpretaven L'Emigrant els assistents van fer la seva ofrena floral. A continuació van interpretar El Cant de la Senyera i Els segadors.